![Arestări în Iran, după doborârea avionului ucrainean Arestări în Iran, după doborârea avionului ucrainean](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img/https://reporterglobal.ro/wp-content/uploads/2020/01/agerpres_13375672-768x512.jpeg)
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_800,h_533/https://reporterglobal.ro/wp-content/uploads/2020/01/agerpres_13375672.jpeg)
Mai multe persoane au fost reținute în Iran, ca urmare a doborârii accidentale, săptămâna trecută, cu o rachetă sol-aer, a unei aeronave ucrainene, incident soldat cu moartea tuturor celor 176 de pasageri și membri ai echipajului aflați la bord.
Purtătorul de cuvânt al autorităților judiciare din Iran, Gholamhossein Esmaili, a anunțat că investigațiile continuă, însă nu a oferit mai multe detalii în acest sens, relatează BBC.
La rândul său, președintele Hassan Rouhani a spus că un „tribunal special“ se va ocupa de caz.
Zborul Ukrainean International Airlines PS752 a fost doborât miercuri, la scurt timp după ce a decolat de pe aeroportul din Teheran. În majoritate, victimele sunt cetățeni iranieni și canadieni.
În primele trei zile după incident, Iranul a negat informația că forțele aeriene ar fi doborât aeronava, sugerând că prăbușirea ar fi fost provocată de o problemă tehnică. Cu toate acestea, pe măsură ce au apărut mai multe dovezi, Gărzile Revoluționare au anunțat că operatorul unui sistem de apărare antiaeriană a confundat aeronava cu o rachetă americană de croazieră, trăgând asupra ei cu o rachetă sol-aer.
Președintele Rouhani a subliniat că „tragicul eveniment“ nu trebuie pus pe seama unui singur individ care „a apăsat pe trăgaci“. „Recunoașterea de către forțele armate iraniene a greșelii este un prim pas. Trebuie să dăm asigurări că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată“, a adăugat președintele.
La momentul incidentului, apărarea iraniană se afla la cel mai înalt nivel de alertă, ca urmare a faptului că Iranul tocmai lansase peste 12 rachete balistice împotriva unor baze americane din Irak, ca răspuns la uciderea de către Statele Unite a generalului iranian Qasem Soleimani, la Bagdad, într-un atac cu dronă.
Recunoașterea resposabilității în doborârea aeronavei a provocat furie în rândul populației iraniene, fapt ce a declanșat mai multe proteste la Teheran și în mai multe orașe, denunțând autoritățile religioase și cerând plecarea Liderului Suprem Ayatolahul Ali Khamenei. ■