Argentina impune controlul valutei

59
2 minute de lectură

Argentina a impus controlul valutei, în încercarea de a stabiliza piețele, țara confruntându-se cu o criză financiară din ce în ce mai profundă, relatează BBC, preluat de Mediafax.

Guvernul va restricționa achizițiile de valută după o scădere accentuată a valorii peso. Firmele vor trebui să solicite permisiunea băncii centrale pentru a vinde pesos și a cumpăra valută străină, precum și pentru a efectua transferuri în străinătate.

Argentina dorește, de asemenea, să amâne plățile datoriilor către Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru a face față crizei.

Într-un buletin oficial emis duminică, guvernul a spus că este necesar să adopte „o serie de măsuri extraordinare pentru a asigura funcționarea normală a economiei, pentru a menține nivelul de activitate și ocuparea forței de muncă și pentru a proteja consumatorii”.

Banca centrală a declarat că măsurile sunt destinate „menținerii stabilității monedei”. De asemenea, a spus că persoanele fizice pot continua să cumpere dolari americani, dar vor trebui să ceară permisiunea pentru a cumpăra mai mult de 10.000 de dolari pe lună.

Măsurile se vor aplica până la finele acestui an.

Argentina s-a confruntat cu o criză financiară, care a fost agravată de înfrângerea președintelui într-un sondaj recent primar. Peso a scăzut la un nivel minim record luna trecută, după ce votul a arătat că guvernul favorabil afacerilor al președintelui Mauricio Macri va dispărea, în urma alegerilor din octombrie.

Macri a fost ales în 2015 după ce a promis că va stimula economia Argentinei printr-o serie de reforme economice liberale.

Țara se află într-o recesiune profundă. Are una dintre cele mai mari rate ale inflației din lume, 22% în prima jumătate a anului.

Economia Argentinei s-a contractat cu 5,8% în primul trimestru al anului 2019, după reducerea cu 2,5% a anului trecut. Trei milioane de oameni au sărăcit în ultimul an.

Țara se luptă să iasă din al cincilea default din ultimii 30 de ani.

Săptămâna trecută, a declarat că va încerca să-și restructureze datoria la FMI.

Agențiile de rating, inclusiv Standard & Poor’s și Fitch, au considerat că decizia înseamnă practic un default și au retrogradat ratingurile țării.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele