Austria ar putea bloca Acordul UE-Mercosur

93
3 minute de lectură
Sursa: Pexels

Parlamentarii austrieci au solicitat Guvernului de la Viena să își folosească dreptul de veto în ceea ce privește Acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Piaţa Comună a Sudului (Mercosur), pe fondul îngrijorărilor privind protecția mediului în America de Sud, potrivit BBC, preluat de Mediafax.

Franța și Irlanda au avertizat deja că nu vor ratifica Acordul dacă Brazilia nu va face eforturi suplimentare pentru stingerea incendiilor care afectează Pădurea Amazoniană.

Grupurile parlamentare austriece au susținut că Acordul trebuie să aibă o contribuție mai mare la protejarea mediului înconjurător. Toate partidele parlamentare, cu excepția unuia singur, au susținut blocarea acestui tratat.

Jörg Leichtfried, membru al Partidului Social Democrat (SPÖ, de centru-stânga), a salutat decizia de blocare a tratatului ca fiind „un mare succes pentru consumatori, mediu, bunăstarea animalelor și drepturile oamenilor”. El a susținut că ratificarea acestui tratat ar fi avut efecte negative asupra luptei împotriva schimbărilor climatice și asupra drepturilor muncitorilor din America de Sud.

Federația sindicală ÖGB s-a pronunțat și ea împotriva Acordului, susținând că nu conține norme privind drepturile angajaților și protecția mediului. Federația susține că, în forma sa actuală, Acordul se axează pe interesele industriale în detrimentul drepturilor cetățenilor.

Reprezentanții industriei austriece au susținut, însă, Acordul, avertizând în legătură cu „campaniile populiste pentru a genera temeri” și insistă că tratatul include și o prevedere referitoare la Acordul Climatic de la Paris și lupta împotriva defrișărilor din Pădurea Amazoniană.

Partidul Neos, liberal, a fost singurul care a respins blocarea Acordului, reprezentanții formațiunii solicitând renegocierea tratatului.

Țările europene au anunțat în iunie finalizarea negocierilor pentru Acordul UE-Mercosur, dar câteva săptămâni mai târziu mai mulți lideri europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la extinderea rapidă a incendiilor din Pădurea Amazoniană.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a acuzat pe omologul său brazilian, Jair Bolsonaro, că ar fi mințit în legătură cu eforturile țării sale de a combate schimbările climatice și a avertizat că ar putea bloca Acordul din acest motiv.

Irlanda și Luxemburg au anunțat și ele că ar putea să blocheze ratificarea Acordului din cauza politicilor lui Bolsonaro privind protecția mediului.

Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al statelor Mercosur. Acordul dintre cele două organizații a fost sprijinit de lideri din ambele regiuni, însă a creat și îngrijorări în legătură cu faptul că fermierii din Europa ar putea să nu facă față competiției venite din țările sud-americane. Totodată, Acordul ar putea să afecteze sectorul industrial din statele Mercosur, în special sectorul auto.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele