Șefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunțat că va face uz de o lege rar utilizată care le permite autorităților să le interzică cetățenilor să își acopere fețele în timpul protestelor, în contextul în care în acest teritoriu au loc ample manifestații antiguvernamentale, potrivit CNN, citat de MEDIAFAX.
Astfel, conform deciziei, această interdicție va intra în vigoare de sâmbătă, 5 octombrie, după cum a anunțat vineri Lam, în cadrul unei conferințe de presă.
Hotărârea era așteptată de către cetățeni, iar sute de persoane au protestat în districtul financiar din Hong Kong împotriva acestei decizii. Autoritățile se așteaptă la noi manifestații în seara zilei de vineri.
Carrie Lam a declarat că ordinul privind acoperirea feței este „o decizie necesară”, dar a insistat că în acest teritoriu nu a fost declarată starea de urgență.
Pentru a putea interzice acoperirea fețelor în timpul protestelor, Carrie Lam a făcut uz de o lege din perioada colonială, care permite Guvernului să ia diverse decizii în situații de urgență. Legea nu a fost folosită din 1967 și îi permite șefului Executivului să „ia orice decizie pe care o consideră necesară pentru interesul public” în situații de urgență, fără să fie necesar acordul Legislativului.
Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de patru luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 1.400 de protestatari au fost reţinuţi de la începutul protestelor, iar mulţi sunt inculpaţi.
Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.