Avans semnificativ în construcții, în primul semestru al anului 2019

22
3 minute de lectură

În primele șase luni ale anului 2019 comparativ cu perioada similară din 2018, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 23,3%, arată un comunicat la Institutului Național de Statistică (INS). Pe elemente de structură au avut loc creşteri la construcţiile noi (+30,3%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+11,8%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+ 0,4%). Pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri ale volumului de lucrări de construcții la clădiri nerezidenţiale, cu 39,0%, la clădiri rezidenţiale, cu 31,8% şi la lucrările de construcţii inginereşti, cu 10,0%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii pentru perioada menționată a crescut cu 15,9%, creştere reflectată în volumul lucrărilor de construcţii noi, cu 24,7%, al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente cu 2,3% şi al lucrărilor de reparaţii capitale, cu 2,2%. Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate evidențiază creșterea volumului lucrărilor de construcţii la clădirile nerezidenţiale, cu 32,2%, clădirile rezidenţiale, cu 28,7% şi la construcţii inginereşti, cu 5,0%.

Volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut în iunie 2019, comparativ cu luna mai 2019, ca serie brută, cu 6,7%, evoluție evidenţiată la toate elementele de structură: lucrări de reparaţii capitale (+23,5%), lucrări de întreţinere și reparaţii curente (+14,3%) şi la construcţii noi (+2,7%). Pe obiecte de construcţii, seria brută indică o creştere a volumului construcţiilor inginereşti cu 27,3%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 13,0% şi la clădirile rezidenţiale cu 2,7%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a scăzut cu 2,8%, scădere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-11,2%) şi la lucrările de construcţii noi (-4,8%). Volumul lucrărilor de reparaţii capitale a crescut cu 12,7%. Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică o scădere a volumului lucrărilor de construcții la clădirile nerezidenţiale şi la clădirile rezidentiale cu 20,2%, respectiv cu 14,9%. Creștere s-a înregistrat la lucrările de construcții inginereşti cu 8,4%.

În iunie 2019 comparativ cu iunie 2018, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 21,9%. Pe elemente de structură au fost înregistrate creşteri ale volumului lucrărilor de construcţii noi (+25,7%), lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+18,5%) şi lucrărilor de reparaţii capitale (+ 4,9%). Pe obiecte de construcţii, seria brută evidențiază creșteri ale volumului lucrărilor de construcţii astfel: clădiri nerezidenţiale, cu 30,5%, clădiri rezidenţiale, cu 25,1% şi la construcţii inginereşti, cu 16,5%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 22,2%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri astfel: lucrările de construcţii noi (+28,3%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+6,1%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+5,1%).

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele