Sesizare din oficiu a Avocatului Poporului cu privire la rampele de acces în secțiile de votare în județul Alba

20
3 minute de lectură

Avocatul Poporului s-a sesizat, vineri, din oficiu în legătură cu situația din județul Alba, unde peste 70 de secții de votare nu au rampă de acces pentru persoanele cu handicap, potrivit Mediafax.

„Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 36 și art. 50 din Constituția României privind dreptul de vot și protecția persoanelor cu handicap. Prin Biroul Teritorial Alba, Avocatul Poporului a luat legătura cu autoritățile locale, în vederea efectuării, de urgență, a demersurilor pentru remedierea situației”, relatează reprezentanții instituției, printr-un comunicat de presă remis, vineri.

Sursa menționată a precizat că sesizarea a fost făcută în urma relatărilor din presă potrivit cărora aproape 80 din cele 440 de secţii de votare nu au rampe de acces pentru persoane cu handicap, condiţie impusă printr-o hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente (AEP), încă din 2016. Într-un raport al autorităţii, se arată că pentru acestea nu au fost făcute menţiuni că ar fi necesare sau nu, având în vedere locaţia.

În Alba sunt două secţii de vot organizate la etaj: una la Baia de Arieş (secţia 122) şi alta la Săliştea (secţia 370). La cea din Baia de Arieş a fost menţionat că nu existe rampe speciale de acces pentru persoane cu handicap. Secţiile de vot nominalizate, aflate la parter, sunt cele din: Albac (4 secţii), Bucium (2 secţii), Ceru-Băcăinţi, Cetatea de Baltă (4 secţii), Ciugud, Galda de Jos (3 secţii), Gârda de Sus (3 secţii), Hopârta (2 secţii), Horea (4 secţii), Ighiu (5 secţii), Lunca Mureşului, Mihalţ (2 secţii), Mirăslău (3 secţii), Sebeş (2 secţii), Noşlac (2 secţii), Ocoliş (4 secţii), Ohaba (3 secţii), Câmpeni (5 secţii), Cugir (14 secţii), Ocna Mureş (11 secţii), Teiuş (5 secţii), Zlatna (3 secţii), Pianu, Ponor (2 secţii), Râmeţ (4 secţii), Roşia de Secaş (3 secţii), Roşia Montană (5 secţii), Săsciori (3 secţii), Sâncel (2 secţii), Sântimbru, Scărişoara (6 secţii), Şring (2 secţii), Unirea (5 secţii), Vidra (2 secţii), Vinţu de jos – în total 121 secţii de votare care nu au rampe speciale pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor care intenţionează să îşi exercite dreptul de vot.

„Au fost făcute menţiuni din care reiese că aceste rampe nu sunt necesare pentru secţiile de votare din: Cetatea de Baltă (4 secţii), Hopârta (2 secţii), Lunca Mureşului, Sebeş (una dintre cele 2 secţii), Noşlac (2 secţii), Cugir (11 din 14 secţii), Ocna Mureş (11 secţii), Teiuş (3 din 5 secţii), Zlatna (3 secţii), Roşia Montană (5 secţii), Şpring (2 secţii), Vinţu de Jos – adică în 46 dintre cele nominalizate. Potrivit Hotărârii 44 din 10 noiembrie 2016 a Autorității Electorale Permanente, secțiile de votare trebuie „să beneficieze de rampe speciale pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor care intenționează să își exercite dreptul de vot” (art. 4, par. 1, lit. k), „să fie amplasate, de regulă, la parterul clădirilor” (art. 5, par. 4) și „pot fi amplasate la etajele imobilelor numai sub condiția asigurării accesului persoanelor cu dizabilități la procesul de votare”, conchide sursa citată.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele