„Acum nu mai ești sigur cum vor arăta taxele tale pentru următoarele 12 luni. Sau dacă vreo zvârcolire politică nu va periclita cu totul libera ta circulație sau putere de a face business în Europa”. Așa sintetizează Paul Balogh, un tânăr român, sentimentul antreprenorului din Uniunea Europeană, în contextul Brexitului.
Balogh a plecat în Marea Britanie în urmă cu șase ani, după ce a câștigat cu afacerea sa din domeniul IT o finanțare în cadrul unui accelerator de business. Learn Forward, compania pe care a înființat-o alături de Cristian Dinu, este cea care a lansat Hypersay, o platformă pentru dinamizarea prezentărilor PowerPoint folosită de instituții de educație, firme și companii de training din 200 de țări. Este un exemplu de succes, un om de afaceri român cu idei inovatoare pe care le-a putut dezvolta tocmai datorită mediului de business de la Londra. Însă, situația politică, incertitudinea deciziilor luate de guvernul britanic, a pus lumea de afaceri pe jar. Nimeni nu știe și nu mai poate prezice cum vor evolua financiar business-urile în următorii 5-10 ani. La fel ca mulți alții, Paul Balogh ia în calcul să își mute afacerea în altă capitală europeană, însă speră că mediul politic nu va distruge piața startup-urilor din Londra, una dintre cele mai avansate din lume la momentul acesta. Balogh a povestit despre toate acestea într-un interviu pentru Reporter Global.
Ce perspective oferea Londra înainte de Brexit?
Marea Britanie a construit cel mai bun context de business pentru startup-uri din Europa. Nu doar că accesul la finanțare este mult mai facil decât oriunde altundeva, dar numărul și dimensiunea investițiilor în start up-uri plasează Londra în topurile de profil din lume. Investitorii persoane fizice („angels”) au parte de susținere și protecție din partea statului prin deduceri de taxe. Piața este în creștere și dispusă să reacționeze rapid la schimbările globale, rețelele care te ajută să crești, să devii vizibil și să îți construiești o piață sunt nenumărate. Ceea ce în România vedeam, în 2015, precum ceva inexistent (investiții în startup-uri, acceleratoare etc.), în UK am descoperit că exista din abundență.
Cum s-a dezvoltat afacerea la Londra?
Noi am fost acceptați într-un accelerator numit Emerge Education, specializat pe tehnologia educației. Inițial, nu știam dacă suntem potriviți unei piețe europene și internaționale, așa că luam în considerare să stăm numai cele 3 luni ale programului. Dar ne-am dat seama repede că aici ne e locul și că de aici putem face lucruri inimaginabile pentru noi, dacă rămâneam în România. Expunerea pe care o ai la orice de la finanțare până la idei și media este fără egal în Europa.
Ce întrebări ți-ai pus după referendum, ai început să iei măsuri, să tatonezi terenul în cazul unui Brexit mai dur?
Încă nu ne e clar cum ne va afecta Brexitul. Noi avem o echipă deja internațională și distribuită, deci nu depindem de capital uman din UK. Clienții noștri sunt, și ei, internaționali, deci nici asta nu ne blochează. Rămâne însă chestiunea finanțării. Dacă investitorii își vor duce banii altundeva, atunci vom suferi și probabil vom urma, și noi, banii. E un joc între investitori și fondatori. Uneori, investitorii urmează fondatorii, alteori fondatorii urmează investitorii. Totul depinde în următoarele luni de două lucruri majore: dacă Londra reușește să păstreze un mediu prietenos (deci nexenofob) și dacă guvernul britanic va găsi metode să țină banii investitorilor în țară.
Cum arăta mediul de business înainte de Brexit și cum arată acum?
La nivelul de zi cu zi, e „business as usual” (business ca de obicei). Brexitul a devenit o temă ultraobositoare. Majoritatea celor din jurul nostru se simt lipsiți de putere și vocea lor nu a fost auzită. Mediul de business (atât cât îl experimentez eu) practică un precaut bipolarism. Când apucă să reflecteze mai serios la nivel macro, îl apucă groaza cu privire la lipsa de claritate. Până acum 3 ani, știai tot ce aveai nevoie pentru următorii ani. Acum nu mai ești sigur cum vor arăta taxele tale pentru următoarele 12 luni. Sau dacă vreo zvârcolire politică nu va periclita cu totul libera ta circulație sau putere de a face business în Europa. Când nu avem timp să reflectăm macro, ne ocupăm, ca și până acum, cu detaliile business-urilor noastre. Și asta ne ocupă cam tot timpul. Când suntem în acest mod „micro” avem niște vagi speranțe că politicul nu va distruge chiar cu totul frumoasa construcție liberală care este Londra de azi.
Ce efect are asupra afacerii tale Brexitul?
Până acum, în afara unor precauții ale unor investitori și în afara unui sentiment de instabilitate și neclaritate, nu mare lucru. Creștem, căutăm surse de finanțare, scriem cod, ne bucurăm când profesori de oriunde din lume folosesc Hypersay, produsul nostru pentru prezentări live.
Cum a fost în noaptea Brexit-ului? Care era atmosfera de pe stradă?
Nu am ieșit în oraș seara, așa cum mi-am propus, ca să iau pulsul. Dar era vineri un sentiment de depresie generală. Noi, înțeleg prin asta imigranții ca noi, am mai trăit momente de instabilitate. Dar era foarte interesant și dureros să vezi britanici fundamental dezamăgiți de propria lor țară. Oameni care până acum se considerau departe de astfel de situații acum s-au regăsit neînțeleși, într-un conflict surd cu lumea politică, cu rudele, chiar și cu unii colegi brexiteri. În Londra, brexiterii sunt fie timorați, fie foarte puțini. Aș zice acum că remainerii trăiesc o dezvrăjire foarte periculoasă cu efecte necunoscute pe termen mediu.
Ce planuri ai mai departe?
Watch and learn. Voi urmări „cu atenție și îngrijorare” ce se petrece prin jur și voi acționa în consecință. Nu plănuim să plecăm, nici cu familiile, nici cu firma, dar dacă trebuie, avem deschisă Europa. Olanda, Germania sau chiar Franța sunt locuri bune unde poți continua business-ul propriu. Ba chiar Luxemburg sau Estonia, depinde de felul de business. Dar Londra e minunată și chiar nu aș vrea să plec de aici. E neplăcut să fii prins în niște falduri ale istoriei. ■