Banca Mondială: Doar șase țări asigură drepturi egale între sexe

38
2 minute de lectură

Lumea se îndreaptă către idealul egalității în drepturi între sexe, însă o face într-un ritm extrem de lent. Doar șase state asigură în prezent drepturi egale între femei și bărbați, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, care acordă României 90,63 de puncte din totalul de 100.

Cele șase state marchează totuși o creștere de la zero față de acum un deceniu, când Banca Mondială a început să măsoare eficiența cu care diferitele țări garantează egalitatea legală și economică între sexe. Conform calculelor CNN, dacă rata de progres din ultimii zece ani ar fi constantă, femeile ar ajunge să aibă drepturi egale cu bărbații în regiunile monitorizate abia în 2073.

Belgia, Danemarca, Franța, Letonia, Luxembourg și Suedia sunt singurele state care au reușit să obțină 100 de puncte, conform raportului „Women, Business and the Law 2019“.

Dintre cele șase țări, Franța a înregistrat cele mai multe progrese în ultimii zece ani prin implementarea unei legi împotriva violenței domestice, introducerea hărțuirii sexuale la locul de muncă în codul penal și asigurarea de concedii postnatale plătite.

Pe de altă parte, state din Orientul Mijlociu și Africa Subsahariană au obținut o medie de 47,37 de puncte, ceea ce înseamnă că majoritatea țărilor din aceste regiuni acordă femeilor mai puțin de jumătate din drepturile de care se bucură bărbații.

La scară mondială, scorul este de 74,71 de puncte, în creștere cu mai bine de patru puncte și jumătate comparativ cu acum zece ani, ceea ce înseamnă că femeile au la nivel global doar trei sferturi din drepturile bărbaților.

Statele Unite au obținut 83,75 de puncte, plasându-se în afara primelor 50 de țări. Marea Britanie a obținut 97,5 puncte, Germania 91,88, Australia 96,88, în timp ce țării noastre i-au fost acordate 90,63 de puncte.

Studiul are ca scop „o mai bună înțelegere a modului în care locurile de muncă ocupate de femei și antreprenoriatul feminin sunt afectate de discriminare sexuală“. „Femeile sunt nevoite să navigheze legi și reglementări discriminatorii în fiecare moment al carierei lor“, subliniază raportul.

Ultima poziție este ocupată de Arabia Saudită, cu 25,63 de puncte.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele