Cele 7.300 de cuvinte ale lui Warren Buffett către lume

69
7 minute de lectură

Scrisoarea lui Warren Buffett către investitori are deja tradiție. Documentul depășește interesul strict al acționarilor la Berkshire Hathaway, fondul de investiții fondat de Buffett și administrat de acesta. Scrisoarea este privită ca un mesaj care oferă indicii referitoare la evoluția pieței de capital și, în general, a economiei americane. Ca element de culoare, există analiști care numără cuvintele scrisorii. În anul 2017, au fost 14.000 de cuvinte, anul trecut, documentul a avut 8.000 de cuvinte, iar anul acesta, sunt numai 7.300 de cuvinte.

Mesajul lui Warren Buffett nu face excepție nici anul acesta de la temele importante, dar tonul și informațiile cuprinse în scrisoare nu pot să facă abstracție de rezultatele fondului. Care nu au fost deloc spectaculoase. Astfel, anul 2018 a fost unul mai mult decât modest: profitul net al fondului de investiții a scăzut la numai 4 miliarde de dolari, după ce în anul 2017 ajungea la 44 de miliarde de dolari. În anul 2018, profitul a fluctuat: în trimestrele unu și patru Berkshire Hathaway a înregistrat pierderi de 1,1 miliarde de dolari și, respectiv, 25,4 miliarde de dolari, în timp ce în trimestrele doi și trei, profitul a fost de 12 miliarde de dolari și, respectiv, de 18,5 miliarde de dolari. Fluctuații extrem de mari, care sunt explicate prin volatilitatea care a existat pe piețele de capital. Ceea ce totuși nu îi consolează pe investitorii în fond, obișnuiți cu rezultate financiare mult mai bune.

În anul 2017, rezultatele au fost „umflate” de reforma fiscală din SUA

La fel de adevărat este că în anul 2017, rezultatele companiei au fost influențate pozitiv de reforma fiscală realizată de administrația Trump. Adică, veniturile Berkshire Hathaway au fost, în anul 2017, de 65 de miliarde de dolari, din care doar 36 de miliarde de dolari proveneau din operațiunile companiei, restul de 29 de miliarde de dolari provenind ca urmare a reducerii ratei de impozitare pentru companii de la 35% la 21%. Bineînțeles, efectele fiscale nu au mai avut același impact și în anul 2018, întrucât efectul de bază s-a manifestat în urmă cu doi ani.

Fondul de investiții a fost afectat, în special, de volatilitatea acțiunilor Apple, Wells Fargo și Karl Heinz. Cu toate acestea, în buna tradiție a transparenței lui Warren Buffett, acesta prezintă evoluția prețului pe acțiune în comparație cu același indicator al companiilor incluse în indicele S & P 500. Comparația este făcută an de an, începând din 1965. Este vizibil că performanța de anul trecut este dintre cele mai slabe din acești 53 de ani, cu excepția anilor de criză.

Mai exact, în anul 2018, creșterea contabilă a acțiunilor fondului a fost cu numai 0,4%, cea de piață a fost cu 2,8%, în timp ce companiile din S & P 500 au înregistrat o scădere cu 4,4%. Dar agenția Bloomberg face un calcul care arată că în ultimii 10 ani, randamentul acțiunilor incluse în indicele S & P 500 a fost mai mare decât cel înregistrat de acțiunile Berkshire Hathaway.

Două teme rămase „în ceață”: succesiunea și cash-ul

Scrisoarea lui Warren Buffett nu răspunde la două teme majore care de care sunt interesați investitorii în fond. Cum și când se va face succesiunea la conducerea fondului, dat fiind că Buffett a ajuns, totuși, la 88 de ani. Nu este niciun indiciu în acest sens, doar afirmația că munca în echipă începută chiar anul trecut dă roade. Din anul 2018, Buffett și vicepreședintele Charlie Munger au doi adjuncți, Ajit Jain și Greg Abel, care se ocupă de industria de asigurări (Jain) și de celelalte domenii. Ideea a fost bună, spune președintele Consiliului de administrație, și a fost introdusă ca urmare a pierderilor pe care fondul le-a înregistrat, în anul 2017, de la companiile de asigurări.

Acum doi ani, companiile de asigurări au fost nevoite să plătească despăgubiri substanțiale din cauza celor trei uragane înregistrate în Texas, Florida și Porto Rico. Atunci, Berkshire Hathaway a pierdut două miliarde dolari. În concluzie, spune Buffett în scrisoarea către investitori, „Berkshire este mai bine administrat față de atunci când eram singur la comanda fondului”. Despre o posibilă retragere, nimic.

O a doua temă de interes este legată de cash-ul pe care îl deține fondul, care ajunge la 112 miliarde de dolari, depășind de șase trimestre consecutiv nivelul de 100 de miliarde de dolari.

Buffett anunță din nou o „achiziție-mamut”

Warren Buffett nu spune decât că în orice moment ar putea avea loc „o achiziție enormă, literalmente, de talia unui elefant”. Anul 2017 se încheia chiar cu mai mult cash, 160 de miliarde de dolari, iar în scrisoarea de la începutul anului 2018, președintele fondului promitea același lucru, o achiziție de proporții.

Cu doi ani în urmă, plasamentul a fost amânat de prețurile mari ale acțiunilor; anul trecut, probabil, de volatilitatea din piețe, iar anul acesta, vom vedea. Promisiunea pentru o „achiziție-mamut” rămâne valabilă.

De altfel, anul trecut, achizițiile fondului au fost de numai un miliard de dolari, față de 2017 când au ajuns la 2,7 miliarde de dolari. Interesant este că valoarea activelor fondului este de 172 de miliarde de dolari, dat, în principal, de 15 acțiuni. Merită să le menționăm, pentru a avea o imagine asupra portofoliului Berkshire Hathaway: American Express Company (17,9%), Apple (5,4%), Bank of America (9,5%), Bank of New York (8,8%), Charter Communications (3%), Coca-Cola Company (9,4%), Delta Air Lines (9,6%), Goldman Sachs (4,9%), JP Morgan Chase (1,5%), Moody s (12,9%), Southwest Airlines (8,7%), United Continental Holdings (8,1%), U.S. Bancorp (9,1%), USG Corporation (31%), Wells Fargo (9,8%). Toate aceste acțiuni au o valoare de piață de aproximativ 150 de miliarde de dolari.

Amintiri de acum 77 de ani. 114 dolari = 600.000 dolari

Warren Buffett face la finalul scrisorii o istorie a investițiilor sale. El spune că împlinește deja 77 de ani de la prima sa investiție, făcută la vârsta de 11 ani, în valoare de 114,75 dolari, acumulați de la vârsta de șase ani. Șeful Berkshire Hathaway a prezentat și un calcul. Cei 114,75 dolari, investiți, în urmă cu 77 de ani, în companii ce compun indicele S & P 500 ar fi însemnat astăzi aproximativ 600.000 dolari.

În același timp, Buffett face și câteva observații legate de situația generală a economiei americane și mondiale, spunând în încheiere că America poate prospera doar dacă toate economiile vor prospera. Să fie un apropo la politica președintelui Donald Trump?

Cert este că șeful fondului încheie scriind că dorește să facă o serie de achiziții în străinătate.

Anul trecut, scrisoarea lui Buffett era pigmentată cu mici glume și cu unele amănunte privind programul manifestărilor de la adunarea generală a acționarilor. De exemplu, se menționa că va avea loc un meci de tenis de masă între Bill Gates și o fostă jucătoare profesionistă, iar Buffett îi îndemna, glumind, pe acționari să parieze pe victoria jucătoarei. La întâlnirea de la Omaha au fost prezenți, în anul 2017, aproximativ 40.000 de investitori și a fost urmărită pe internet de aproximativ trei milioane de utilizatori. Anul acesta, scrisoarea a fost mult mai sobră, în ton cu situația mai complicată a fondului.

Scrisoarea lui Buffett este un model. De transparență, de stil și de mod de gândire a economiei și societății. Documentul a devenit un reper anual nu doar pentru acționari, ci și pentru cei interesați de economie din întreaga lume.

Constantin Rudnițchi
Constantin Rudnițchi are o experiență de 28 de ani în presa scrisă, audio și TV ca jurnalist, moderator și realizator de emisiuni. A fost redactor-șef adjunct la revista „Capital”, redactor-șef al revistei economice „Bilanț” și al revistei „Economistul”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele