Barcelona, o sărbătoare continuă

Pentru a savura toate bogățiile pe care capitala Cataluniei le pune la dispoziție, e nevoie de un plan organizat, căci Barcelona dispune de o multitudine de locuri inegalabile și unice.

63
4 minute de lectură

În topul destinațiilor de vacanță este, fără îndoială, Barcelona. Un oraș care li se adresează tuturor deopotrivă prin multitudinea atracțiilor culturale, a plajelor mediteraneene, prin arhitectura avangardistă a lui Gaudi și prin locurile vesele și comerciale pe care le puteți găsi în Plaza Catalunya. Pentru a savura toate bogățiile pe care capitala Cataluniei le pune la dispoziție, e nevoie de un plan organizat, căci Barcelona dispune de o multitudine de locuri inegalabile și unice.

Primul obiectiv de explorat este Plaza Catalunya, o minunată piață care îmbină centrul gotic și cel renascentist. Una dintre clădirile impozante ale acestei piețe este El Corte Ingles, un adevărat centru comercial pentru împătimiții shoppingului. Una dintre cele mai celebre străzi care pornește din această piață este La Rambla, care este un furnicar indiferent de zi sau de anotimp. Aici sunt câteva zeci de restaurante unde se pot savura tapas și cunoscuta băutură sangria, cafenele, magazine, este locul unde se poate lua pulsul orașului. Aerul Spaniei este unul de respirat la orice vârstă și în orice companie, căci atmosfera plină de viață îmbie la plimbare, la relaxare, la aventură. Sunt multe străduțe pe care oricine se poate pierde și merită explorat fiecare colțișor, fie că este vorba de Mercat de la Boqueira, o piață de fructe și legume, despre Centrul de artă Santa Monica sau despre Mozaicul Miro.

Un loc extrem de liniștit din apropierea Ramblei este Plaza Real, unde se găsesc cele mai renumite cluburi de noapte din oraș, fiind un minunat loc de întâlnire care găzduiește în septembrie festivalul La Mercè.

Un alt obiectiv turistic de neratat în Barcelona este Paseo de Gracia, un bulevard cu o arhitectură de excepție, unde puteți admira doua opere ale lui Antonio Gaudi: La Pedrera și Casa Batllo. Primul dintre cele două obiective turistice a fost construit între anii 1906 și 1912 și este o operă ce vă va introduce într-o atmosferă de basm, prin arhitectura sa avangardistă, Casa Mila, cum i se mai spune, găzduind centrul cultural Fundacio de Catalunya, care încântă cu tot felul de evenimente de-a lungul anului.

Cât despre cel de-al doilea obiectiv, Casa Batllo, inclusă în Patrimoniul UNESCO, se poate spune că este una dintre cele mai cunoscute și reprezentative clădiri ale metropolei. Această capodoperă construită în 1877 în tradiția locală este denumită Casa Oaselor, datorită calității acesteia viscerale, a cărei fațade este decorate cu un mozaic din plăci ceramice sparte în nuanțe de portocaliu și verde. Însă cea mai cunoscută și renumită operă a lui Gaudi, care trebuie vizitată, este Sagrada Familia, poate cel mai vizitat obiectiv turistic al Barcelonei. La acest monument construcția a început în 1883, mai întâi fiind o biserică în stil neogotic, însă ulterior Gaudi a transformat-o într-unul suprarealist. Despre Sagrada Familia se știe că nu este finalizată nici până în acest moment, deși proiectul inițial estima 15 ani pentru a fi definitivată. În vremea Războiului Civil spaniol, construcția a fost întreruptă și a reînceput în 1950, iar astăzi se estimează ca an de finalizare 2026, marcând astfel centenarul decesului lui Gaudi. Despre această capodoperă s-a scris mult în decursul timpului, iar Paul Goldberger o descrie ca „cea mai extraordinară interpretare personală a arhitecturii gotice de la Evul Mediu”.

Înaintând prin lumea lui Gaudi, un alt loc ce trebuie vizitat în Barcelona este Parcul Guell, un loc parcă rupt din povestea „Alice în Țara Minunilor”. Emană bucurie și veselie și este un parc pe care îl veți găsi atât loc de plimbare și de relaxare, cât și un adăpost pentru multe alte monumente de artă. Parcul, construit și amenajat între anii 1900 și 1914, este o definitivare a stilului gaudian, artistul punând în practică mare parte din soluțiile sale inovatoare.

Barcelona este orașul culorilor, al arhitecturii și al luminilor. O pată de culoare o dau Fântânile Magice, care par că dansează pe muzică. Sunt ca un intro pentru Muzeul Național de Artă Catalană, care oferă publicului o colecție de artă gotică, renascentistă și romanescă.

Însă dincolo de cultura bogată a acestui oraș, de agitația și de multitudinea de imagini parcă rupte din cărți poștale, Barcelona deține și o plajă ce nu trebuie ratată și un port vegheat în permanență de Statuia lui Columb.

Un oraș ce oferă o largă paletă de activități, un loc de prețuit și de explorat. Fie că este zi sau noapte, fie că este luminat de marile sale capodopere sau de ambarcațiunile ancorate la mal, Barcelona este un loc în care sărbătoarea continuă. Olé!

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele