„Bârlogul Lupului“ ar putea fi transformat într-un „Disneyland“ sumbru

86
2 minute de lectură

Greu accesibil, ascuns într-o pădure deasă și protejat de lacuri și mlaștini, așa numitul „Bârlogul Lupului“ („Wolfschanze“ în limba germană), din Polonia, a fost unul dintre buncărele cele mai bine păzite ale lui Adolf Hitler în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În prezent, autoritățile poloneze au decis să restaureze obiectivul și împrejurimile acestuia pentru a atrage mai mulți turiști, potrivit BBC.

Criticii consideră că transformarea obiectivului într-o atracție turistică, eventual cu oameni îmbrăcați în uniforme naziste, ar putea transforma locul într-un soi de „Disneyland“ sinistru.

Dictatorul nazist a stat 850 de zile în vastul complex secret, în intervalul 1941 – 1944, înainte de a se retrage în buncărul său din Berlin.

Însă toate măsurile de securitate, betonul ranforsat, terenul minat și camuflajul nu puteau constitui o protecție eficientă pentru ofițerii germani care au încercat să-l asasineze pe Hitler la 20 iulie 1944.

Tentativa de asasinat face ca obiectivul să fie și mai fascinant pentru vizitatori. Hitler a supraviețuit exploziei unui dispozitiv ascuns într-o servietă, suferind doar răni minore, în special datorită unei mese din lemn masiv de stejar care a estompat deflagrația.

Explozia a ucis patru persoane, între care trei ofițeri, și a provocat rănirea a peste 20 de persoane. Complotatorii germani, conduși de colonelul Claus Schenk Graf von Stauffenberg, au fost imediat arestați și executați.

Conform autorităților locale, prioritatea constă în reconstrucția scenei atacului, incluzând manechine „ale unor personaje prezente în acel moment“.

În deceniile de după Al Doilea Război Mondial, pădurea a crescut la loc în jurul obiectivului, iar ruina a fost acoperită de vegetație.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele