Barna: Nu cred că dacă aș fi președinte nu s-ar mai întâmpla nicio nenorocire în România

47
2 minute de lectură

Președintele USR Dan Barna nu crede că dacă ar fi fost președintele României crima de la Caracal nu s-ar mai fi întâmplat. Acesta a precizat faptul că președintele, în calitate de șef al CSAT, se poate ocupa de buna funcționare a instituțiilor publice de siguranță a cetățenilor.

“Vreau să clarific o afirmație care a fost scoasă din context după emisiunea la care am participat aseară la TVR. Evident, nu cred că dacă aș fi președinte nu s-ar mai întâmpla nicio nenorocire în România, dar cred că președintele, care conduce CSAT-ul, se poate asigura că instituțiile care se ocupă de siguranța publică a cetățenilor funcționează cum trebuie”, a transmis Dan Barna, joi, într-o postare pe Facebook.

Acesta a subliniat rolul președintelui în reformarea insituțiilor și a precizat că cinci ani de mandat de președinte pot schimba sistemul.

“Președintele poate impulsiona o reformă la nivelul tuturor instituțiilor din stat, președintele poate seta un standard în privința modului de lucru între instituțiile statului, președintele poate cere de la Guvern respectarea criteriilor de competență în numirea oamenilor în instituții.(…) Cred că în 5 ani de mandat se pot schimba multe în sistem cu o implicare continuă din partea președintelui”, a mai completat liderul USR.

Prezidențiabilul USR a notat că modul de acțiune al instituțiilor este rezultatul unui lung proces de degradare a acestora.

“Modul în care au acționat Poliția și celelalte instituții publice în ultimele două săptămâni este rezultatul unei degradări continue de ani de zile, în care nimeni nu a pus nici măcar o întrebare. În viziunea mea, președintele nu lucrează doar în timpul crizelor, el trebuie să lucreze mai ales între crize tocmai pentru a preveni disfuncționalitățile din instituții care ajung să producă drame”, a mai precizat Barna.

Clarificările pe care le-a postat Dan Barna pe Facebook vin în contextul în care, miercuri, acesta a declarat la TVR 1 că “dacă ar fi fost președintele României, crima de la Caracal nu s-ar fi întâmplat”.

USR-PLUS a lansat, miercuri, campania de strângere de semnături pentru candidatura lui Dan Barna la prezidențiale.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele