Baronii locali, fără un miliard de euro în PNDL din 2020

95
2 minute de lectură
Foto: MEDIAFAX

Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2020-2022, făcută publică de guvernul Ludovic Orban, relevă că bugetul Ministerului Dezvoltării va scădea de la 9,1 miliarde de lei în acest an la 5 miliarde de lei în 2020, în timp ce bugetul alocat Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) scade de la 7,06 miliarde de lei la 2,5 miliarde de lei, titrează G4Media.ro.

Mai exact, guvernul anunță o tăiere de 4,56 miliarde de lei (aproape un miliard de euro) de la capitolul „Transferuri între unități ale administrației publice” din bugetul Ministerului Dezvoltării, capitol care înregistrează contabil cheltuielile pentru PNDL, ceea ce înseamnă o economie de circa 0,5% din PIB.

Strategia fiscal-bugetară trimisă de guvernul Orban la Parlament, și care însoțește proiectul Legii plafoanelor, prevede, în mod crucial, că executivul va „reorienta cheltuielile de investiții publice în vederea realizării unei treceri treptate de la investițiile finanțate integral din surse național la investiții cofinanțate din fonduri europene”.

Cu alte cuvinte, se poate vorbi de o scădere, dacă nu chiar înlocuire, a finanțării investițiilor din bani de la bugetul statului (PNDL), în favoarea atragerii de fonduri europene pentru realizarea acestor investiții.

Presa a arătat că PNDL a fost un mijloc în ultimii ani pentru ca PSD să-și răsplătească baronii locali sau să-i pedepsească pe primarii de la alte partide, deprivându-i de finanțări, timp în care este evitată folosirea fondurilor europene, care sunt atent monitorizate. Chiar documentul prezentat de guvern arată creșterea alocărilor prin PNDL de la 2,7 miliarde lei în 2017 la 4,6 miliarde lei în 2018, apoi 7,06 miliarde lei în 2019.

Anterior, Asociația Municipiilor din România, care reunește primarii marilor orașe, a propus mutarea unor bani PNDL, în cazul proiectelor neviabile, care nu aduc cu adevărat valoare adăugată comunităților, către cofinanțarea proiectelor cu fonduri UE, o mișcare decisivă pentru bugetul anului 2020 și absorbția fondurilor europene.

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele