Băsescu, despre parteneriat cu China pentru Cernavodă: Este în neregulă să devenim dependenți de o țară care nu ne este aliată

Fostul președinte Traian Băsescu spune că „este în neregulă” ca România să devină „dependentă de tehnologia nucleară” a Chinei, în condițiile în care partenerii țării noastre produc astfel de tehnologii.

9
1 minut de lectură

Reacția, după scrisoarea de intenție privind construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Băsescu a declarat, joi, la Ploiești, că gestul Guvernului României de a semna o scrisoare de intenție pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, în parteneriat cu China este „absolut anormal”.

„Scrisoarea de intenție semnată de Guvernul României cu China pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă… Este absolut anormal un asemenea gest în condițiile în care printre aliații României sunt destule țări care produc tehnologia CANDU la cel mai înalt nivel. Iar datorită vieții îndelungate a unui reactor nuclear tehnologiile noi care apar sunt implementate în timpul exploatării. Altfel spus, în condițiile în care SUA produc astfel de reactoare, Canada, care este aliat al nostru în NATO produce reactorare de acest fel, cred că și Franța, este în neregulă să devenim dependenți de tehnologia nucleară în zona energetică în parteneriat cu o țară care nu ne este aliată. Nu spun că ne este ostilă, Doamne ferește, dar nu este aliată a României”, a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, PMP, partid din care face parte, este împotriva realizării demersului de a construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă în parteneriat cu China.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele