

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat că terorismul este politica de stat a Iranului, iar Qassem Soleimani, generalul iranian ucis de Statele Unite, are mii de oameni pe conștiință, potrivit B1 TV.
„Este o criză care va fi tranșată după alegerile din SUA. Trump a fost extrem de rezervat acum, pentru că e în fața unor alegeri, dar SUA nu vor ierta Iranul pentru terorism de stat, nu pentru altceva. Sunt statul din Orientul Mijlociu care are ca politică de stat terorismul”, a afirmat Băsescu.
Acesta a mai explicat că o reacție agresivă a americanilor „e amânată, pentru că o declanșare a unor operațiuni militare contra Iranului, care ar însemna practic deschiderea unui nou front, al unui nou război, după experiența Afganistan, Irak, să urmeze Iranul acum, e un lucru greu de dus și justificat pentru populație, în alegerile prezidențiale”.
Fostul președinte a mai spus că Soleimani are pe conștiință mii de oameni, deoarece a fost liderul unei organizații teroriste. De asemenea, Băsescu mai precizat că Europa a prevenit, prin serviciile sale de informații, mai multe atentate ale Hezbollah pe teritoriul european.
„Iran și-a înființat tot felul de organizații teroriste pur și simplu, care nu sunt oficializate ca fiind parte a statului iranian. Nu armata iraniană intervine, dar Hezbollah rezolvă toate problemele de terorism pe care le comandă Iranul. Acest general care a fost lichidat de americani e departe de a fi un om pe care să-l ierți. E un om care are pe cunoștință mii de oameni. E șeful unei organizații care lucrează în afara teritoriului Iranului, o organizație teroristă cu care Iranul își rezolvă parte din probleme. E cel care a orchestrat de multe ori folosind Hezbollah atentate teroriste nu numai în lumea arabă. Au fost tentative ale Hezbollah în Europa care au fost prevenite de servicii de informații europene”, a explicat europarlamentarul PMP.
Traian Băsescu mai specifică faptul că ar putea exista „acțiuni teroriste ca element de răzbunare” din partea Iranului, însă , “acum SUA și statele europene sunt mult mai pregătite să prevină atacuri teroriste decât acum 2 – 3 ani”, multe atentate fiind “prevenite chiar dacă nu sunt aduse în atenția populației”.