Beijingul pare să-și piardă răbdarea în privința Hong Kongului

40
2 minute de lectură

Un polițist din Hong Kong a tras un foc de armă în aer în timp ce protestatarii au intrat în confruntări violente cu forțele de ordine care au folosit tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea, duminică, într-una dintre cele mai violente zile de la declanșarea protestelor pro-democrație, în urmă cu 12 săptămâni, relatează CNN.

Comentariile din presa de stat din China sugerează că Beijingul își pierde răbdarea cu situația din Hong Kong.

Agenția de stat Xinhua susține că Guvernul central are „autoritatea“ și „responsabilitatea“ să intervină pentru a preveni revoltele din Hong Kong, reluând comentariile făcute de fostul lider chinez, Deng Xiaoping, sub conducerea căruia Hong Kongul a fost transferat Chinei de sub autoritatea britanică, sub forma unei duble guvernări ce acordă orașului un sistem legal diferit de cel al Chinei continentale și mai multe libertăți democratice, până în 2047.

Protestele de duminică au început pașnic. Mii de persoane au înfruntat furtuna pentru a participa la marșul de protest, între districtele Kwai Chung și Tseun Wan.

Violențele s-au redeclanșat însă duminică seara, când un grup mai mic de protestatari s-a desprins din marșul aprobat de poliție. Grupul agresiv a improvizat baricade și a aruncat cu pietre și sticle incendiare asupra forțelor de poliție. În ciocniri, 15 polițiști au fost răniți necesitând spitalizare, potrivit surselor oficiale.

Poliția a răspuns cu gaze lacrimogene, însă nu a reușit să disperseze grupul violent. Ulterior, baricada a fost atacată cu un tun de apă, aceasta fiind și prima dată când s-au folosit asemenea utilaje împotriva demonstranților din Hong Kong.

Fiind înconjurați de protestatari înarmați, șase polițiști au scos armele cu muniție de război iar unul dintre aceștia chiar a tras un foc de avertisment în aer. Potrivit unui comunicat al poliției, cei șase ofițeri erau „înconjurați, atacați și viața le era pusă în pericol“. Neavând altă posibilitate, unul dintre ofițeri „a tras un foc de avertisment spre cer“, precizează comunicatul.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele