Berlinul va retrage cetățenia germanilor care luptă alături de grupări teroriste

39
1 minut de lectură

Germanii cu dublă cetățenie care luptă în străinătate alături de grupări teroriste, cum ar fi ISIS, își vor pierde cetățenia, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvernul german, informează Mediafax.

Măsura, care necesită aprobarea Parlamentului, nu se va aplica minorilor, nu va produce efecte retroactiv și nu se va aplica germanilor care au doar cetățenie germană, pentru a evita ca aceștia să devină apatrizi.

„Acesta este un semnal către simpatizanții ISIS, pentru cei care se gândesc să meargă în zonele în care acționează ISIS“, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Din 2013, peste 1.000 de cetățeni germani au plecat să lupte în zonele de conflict din Orientul Mijlociu, iar autoritățile de la Berlin au început recent o serie de dezbateri cu privire la modul în care Germania va trebui să acționeze în legătură cu ei după ce gruparea Stat Islamic a fost înfrântă în Siria. Aproximativ o treime dintre germanii care au luptat alături de ISIS s-au întors deja în Germania, iar restul au fost uciși sau se află încă în Irak și Siria.

În februarie, președintele american Donald Trump a cerut Marii Britanii, Franței și Germaniei să își primească cetățenii capturați de forțele irakiene și siriene și să îi trimită în judecată. La acea dată, autoritățile germane au anunțat că toți cetățenii germani care au luptat în Siria și Irak au, în principiu, dreptul să se întoarcă în Germania.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele