Bill Gates: Eșecul în fața Android, „cea mai mare greșeală“ a carierei

199
3 minute de lectură

Bill Gates este unul dintre cele mai grele nume din domeniul IT, însă consideră că eșecul Microsoft de a deveni principalul rival al sistemului de operare pentru dispozitive mobile iOS, al Apple, este „cea mai mare greșeală“ a carierei sale.

Fondatorul Microsoft a făcut această remarcă de două ori în interviuri recente în care a vorbit despre cum a pierdut Microsoft în favoarea Google bătălia de a lansa un sistem de operare pentru dispozitive mobile capabil să rivalizeze cu iOS, relatează CNN.

„În lumea software, în special pentru platforme, acestea sunt piețe în care învingătorul ia totul“, a spus Gates recent. „Deci cea mai mare greșeală a mea este eroarea de management, oricare ar fi fost ea, care a împiedicat Microsoft să devină ceea ce este Android astăzi. Android este platforma standard pentru telefoane non-Apple. Este loc pentru un singur sistem de operare, pe lângă cel dezvoltat de Apple“, a explicat el.

Timp de ani de zile, Microsoft a fost liderul mondial în industria IT, devansând Apple, însă nereușind să facă suficient de rapid tranziția către era telefoanelor smart. În 2000, Microsoft a lansat propriul sistem de operare pentru piața mobilă, sistem numit Windows Mobile. Apple a lansat iPhone în 2007, urmat de platforma Google Android, în 2008. Și, în pofida faptului că Microsoft a lansat primul sistem de operare mobil, a fost rapid detronat de Apple și Google.

Într-un interviu acordat luni în cadrul Economic Club, din Washington, Gates a precizat că procesul antimonopol în care a fost implicată Microsoft a captat mare parte din atenția companiei. De asemenea, compania a eșuat în modul cum a distribuit personalul dedicat platformei mobile.

„Am știut că telefonul mobil va deveni foarte popular, așa că lucram la ceea ce se numea Windows Mobile. Am ratat cu o marjă foarte mică șansa de a deveni sistemul dominant pentru dispozitive mobile“, a spus Gates, în cadrul evenimentului. „Atenția ne era captată de proces. Nu am distribuit cei mai potriviți oameni pentru a se ocupa de acest proiect. Deci este cea mai mare greșeală a mea, mai ales având în vedere că proiectul ni se potrivea perfect. Eram clar compania care ar fi trebuit să realizeze acest lucru… și nu am făcut-o“, a concluzionat el.

Procesul a fost rezultatul plângerilor depuse de către Departamentul american de Justiție, 20 de state americane și Districtul Columbia, care au acuzat Microsoft de practici ilegale anticoncurență.

Potrivit estimărilor lui Gates, compania a pierdut astfel miliarde de dolari, bani ce au ajuns la Google. În Statele Unite, Android este cea mai populară platformă pentru telefoane smart. În prima jumătate a anului 2018, peste 85% dintre telefoanele vândute la nivel mondial erau dotate cu sistemul de operare Android.

„Celelalte produse ale noastre, cum ar fi Windows sau Office, continuă să fie foarte puternice, astfel că suntem în continuare o companie de top. Dacă am fi prins și piața mobilă, am fi fost compania numărul unu“, a spus Gates.

Alte momente mai puțin fericite pentru Microsoft au fost lansarea Windows Vista, una dintre cele mai criticate versiuni de Windows, dar și Windows ME, criticat pentru cantitatea mare de erori.

La scurt timp după ce Apple a lansat iPhone, directorul executiv al Microsoft, Steve Ballmer, declara: Este „cel mai scump telefon din lume, dar nu va fi atractiv pentru sectorul business pentru că nu are tastatură“.

Bill Gates, care folosește un telefon cu Android, s-a retras din poziția activă pe care o ocupa în cadrul Microsoft, în iunie 2008, și a renunțat la funcția de președinte al consiliului director în 2014.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele