Bitcoin, o bulă speculativă care a explodat?

În acest an, lumea monedelor virtuale s-a confruntat cu materializarea unor riscuri.

53
5 minute de lectură

Moneda virtuală Bitcoin dezamăgește, din nou. În acest an, lumea monedelor virtuale s-a confruntat cu materializarea unor riscuri. Pe de o parte monedele virtuale, inclusive cea mai cunoscută, Bitcoin, stau sub presiunea arbitrilor piețelor financiare din lume, care impun sau intenționează să impună reglementări noi în spațiul virtual. Pe de altă parte spațiul virtual nu este ferit de pirații săi ingenioși, de hacker, iar aceștia au dat câteva lovituri de milioane criptomonedelor.

La mijlocul săptămânii Bitcoin și-a doborât propriul record negative, stabilit în februarie, când a coborât până la 6.450 de dolari.

”Bula speculativă Bitcoin continuă sî mocnească liniștit în fundal. Desigur asta nu este vreo problem esențială pentru piața financiară, darîn sine nu este altceva decât un transfer de avere de la mulțimea de cumpărători de bule speculative către cei câțiva vânzători de bule. Ca toate bulele speculative, baloanele așezate pe active virtuale sunt în mod inerent elitiste”, a comentat Paul Donovan, economist al băncii elvețiene UBS într-o notă către investitori.

Într-adevăr Bitcoin pare să fie așezat pe un balon spart. Cotația sa pierdut peste 50% din valoare de la începutul acestui an, într-un ritm sinusoidal, cu ușoare puseuri de creștere, dar și cu prăbușiri spectaculoase. Asta după ce urcase la un maxim de 19.511 dolari, la finalul anului trecut, trezind un entuziasm enorm pentru monedele virtuale.

Monedele virtuale sunt însă pândite de riscul reglementării și nu plac nici guvernelor lumii, care simt parfum de evaziune fiscal în tranzacțiile cu Bitcoin sau alte monede. Preocuparea reglementatorilor se îndreaptă, de altfel, spre găsirea unor mecanisme care să nu permite anonimitatea deținătorilor.

Elitele care tranzacționează monede virtuale nu par să fie intimidate de riscuri. E o dependență periculoasă, avertizează chiar analiștii pieței. E atât de puternică fascinația față de criptomonede, încât au apărut tratamente specializate. Recent un spital, Castle Craig a anuntat lansarea unui program de reabilitare pentru persoanele dependente de tranzacționarea monedelor virtuale, potrivit cotidianului britanic the Independent.

Unii experți susțin deja că tranzacționarea monedelor virtuale, cu orice risc, pare să fie o dependență asemănătoare cu accea provocată unora de jocurile de noroc online. Forța de atracție stă chiar în volatilitatea monedelor virtuale, care poate produce pierderi uriașe, dar și câștiguri massive, moment euphoric, declanșator de dependențe. Experții estimează că sunt 13 milioane de oameni care tranzacționeză monede virtuale, dar nu toți sunt atrași sentimental de ele. Mulți sunt interesați de ușurința de a-și transfera câștigurile transfrontalier, fără grija taxelor. Un motiv însă serios pentru băncile centrale și autoritățile financiare din lume, care schițează reglementări specifice.

Nu trebuie să uităm însă că Bitcoin a apărut în ianuarie 2009, într-un moment când pulsau primele seemn ale izbucnirea crizei financiare globale. Iată de ce astăzi unii dintre analiștii domeniului văd ăn Bitcoin o monedă de refugiu, imaginându-și că ar putea funcționa asemenea aurului. Până acum și-a menținut atracția anonimității, atât de prețuită, se pare și de entuziaști, dar și de lumea interlopă.

Anonimitatea pare predestinată. Știm că primul om care tranzacțonat Bitcoin a folosit pseoudonimul Satoshi Nakamoto. A intrat în atenția lumii în timpul crizei bancare cipriote, din primăvara lui 2013, pe când ciprioții și în general toți străinii care frecventau piața financiară a paradisului fiscal cipriot căutau mijloace sigure și discrete pentru a-și salva banii.

Valoarea discreției

Bitcoin este o monedă virtuală, electronica, care poate circula liber în toată lumea. Cu ea se pot face plăți, dar nimeni nu este obligat să o accepte ca mijloace de plată.  Avantajul utilizării Bitcoin este că: nu este nevoie ca băncile să valideze schimburile și să ia comisioane, deci jmișcarea sa nu presupune costuri.  Bitcoin poate fi descarcat pe calculatorul conectat la Internet dintr-o bază de date deschisă.  Sistemul garantează anonimitatea schimburilor, dar alimentează în același timp temerile reglementatorilor  privind utilizarea monedei virtuale pentru spălarea banilor murdari, sau pentru cumpărarea de bunuri ilegale cum ar fi droguri sau arme, finanțând deci terorismul.

Ultima repoziționare a coloșilor tehnologiei informaționale a lovit însă criptomonedele. Gigantul Apple sunt complet împotriva aplicațiilor și reclamelor care îți folosesc terminalul la minat Bitcoin sau orice alte criptomonede. Compania Facebook interzisese și ea reclamele monedelor virtuale, la fel ca și Google. Deciziile acestor giganți ai tehnologiei au influențat însă negativ cotațiile monedelor virtuale, o lovitură mai dură decît putea primi lumea criptomonedelor de la hacker.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele