BNR: Conflictul dintre SUA și Iran produce efecte pe piața românească

49
2 minute de lectură

În primul trimestru, exporturile de bunuri au avansat din nou cu mai puțin de 1% în termeni reali, principala contribuție la acest rezultat revenind contracției livrărilor de componente auto, conform ultimului Buletin lunar (aprilie 2019) publicat de Banca Națională a României (BNR).

”Evoluția s-a produs pe fondul restrângerii cererii din partea celor mai importanți producători europeni (în special din Germania), dar și al sistării exporturilor către Iran, începând cu luna august 2018, în contextul acutizării războiului economic dintre SUA și Iran, care a afectat și schimburile comerciale ale Uniunii Europene cu acest stat asiatic,” se arată în documentul BNR.

Pe o traiectorie descrescătoare s-au plasat și exporturile de componente electronice, în asociere cu reducerea cererii externe, dar și livrările de produse petroliere și echipament aeronautic (ramuri caracterizate de volatilitate pronunțată). La polul opus s-au poziționat exporturile de bunuri de capital (motoare și generatoare electrice, echipamente mecanice) și cele de autovehicule, care și-au păstrat panta crescătoare, în pofida puternicului efect de bază indus de lansarea pe piețele externe, la începutul anului 2018, a două modele noi.

Importurile de bunuri s-au majorat cu 7% în termeni reali, cea mai dinamică dovedindu-se din nou grupa bunurilor de consum.

Prin urmare, cererea externă netă și-a adâncit până la -3,4 puncte procentuale aportul negativ la creșterea economică, ”iar perioada următoare este puțin probabil să marcheze o îmbunătățire substanțială, date fiind, pe de o parte, perspectiva menținerii unei cereri de consum robuste pe plan intern, iar pe de altă parte, așteptările rezervate privind activitatea economică la nivel global și, în particular, la nivelul zonei euro,” se precizează în documentul BNR.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele