BNR: Efectele cumulate ale OUG privind taxa pe lăcomie sunt greu de anticipat

18
1 minut de lectură

Membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale arată că ”efectele cumulate” ale măsurilor introduse de OUG 114/2018 ”sunt dificil de evaluat în stadiul actual”, având în vedere o serie de neclarități și multitudinea canalelor de propagare în economie, ”ele fiind de natură să sporească gradul de incertitudine” cu privire la evoluția viitoare a economiei românești, conform minutei şedinţei de politică monetară din 7 februarie 2019.

În contextul discutării implicațiilor aplicării așa numitei ”taxe pe lăcomie”, asupra activelor financiare ale instituțiilor de credit, membrii CA al BNR și-au exprimat din nou îngrijorările legate de maniera de stabilire a acesteia, reiterând că legarea acestei taxe de cotații reprezentative ale pieței monetare interbancare – precum ROBOR la 3 și 6 luni – înseamnă, de fapt, legarea ei de conduita politicii monetare.

Este ”prin urmare esențial ca OUG 114 să renunțe la această abordare”, se arată în minuta şedinţei de politică monetară a CA al BNR, din 7 februarie 2019.

”S-a subliniat că independența instrumentelor de politică monetară, ca parte a independenței statutare a BNR, este crucială pentru îndeplinirea mandatului privind stabilitatea prețurilor,” se mai arată în documentul menționat.

Totodată, s-a arătat din nou că efectele adverse ale taxei ar putea fi potențate de cele ale inițiativelor legislative vizând sectorul bancar aprobate recent, ale căror prevederi sunt de natură a afecta creditarea și transmisia monetară, dar și stabilitatea băncilor, precum și costurile de finanțare externă ale economiei.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele