BNR: Efectele cumulate ale OUG privind taxa pe lăcomie sunt greu de anticipat

24
1 minut de lectură

Membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale arată că ”efectele cumulate” ale măsurilor introduse de OUG 114/2018 ”sunt dificil de evaluat în stadiul actual”, având în vedere o serie de neclarități și multitudinea canalelor de propagare în economie, ”ele fiind de natură să sporească gradul de incertitudine” cu privire la evoluția viitoare a economiei românești, conform minutei şedinţei de politică monetară din 7 februarie 2019.

În contextul discutării implicațiilor aplicării așa numitei ”taxe pe lăcomie”, asupra activelor financiare ale instituțiilor de credit, membrii CA al BNR și-au exprimat din nou îngrijorările legate de maniera de stabilire a acesteia, reiterând că legarea acestei taxe de cotații reprezentative ale pieței monetare interbancare – precum ROBOR la 3 și 6 luni – înseamnă, de fapt, legarea ei de conduita politicii monetare.

Este ”prin urmare esențial ca OUG 114 să renunțe la această abordare”, se arată în minuta şedinţei de politică monetară a CA al BNR, din 7 februarie 2019.

”S-a subliniat că independența instrumentelor de politică monetară, ca parte a independenței statutare a BNR, este crucială pentru îndeplinirea mandatului privind stabilitatea prețurilor,” se mai arată în documentul menționat.

Totodată, s-a arătat din nou că efectele adverse ale taxei ar putea fi potențate de cele ale inițiativelor legislative vizând sectorul bancar aprobate recent, ale căror prevederi sunt de natură a afecta creditarea și transmisia monetară, dar și stabilitatea băncilor, precum și costurile de finanțare externă ale economiei.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele