Opportunity „a murit“ după 15 ani de activitate pe Marte

33
1 minut de lectură

Vehiculul Opportunity, denumit oficial „Mars Exploration Rover“, și-a încetat oficial activitatea, după o misiune-record de 15 ani pe Marte. Momentul este un motiv de tristețe, dar și de mândrie pentru cercetătorii NASA, care au recunoscut oficial „decesul“ Opportunity, după ce acesta a încetat să transmită semnale în urmă cu opt luni, relatează USA Today.

Misiunea robotului a fost un real succes. Opportunity a confirmat faptul că, la un moment dat, Marte a avut apă din abundență pe suprafața sa.

Opportunity și geamănul său, Spirit, și-au depășit cu mult durata estimată de viață. Cei doi roboți au fost proiectați pentru a efectua studii geologice timp de numai trei luni, din momentul în care au ajuns pe Marte, în ianuarie 2004. Spirit a cedat în 2011, la un an după ce a rămas blocat în nisip și a încetat să comunice.

Într-o conferință de presă susținută în laboratoarele NASA din Pasadena, California, managerul de proiect John Callas și-a amintit de începuturile proiectului. „Se dezvoltă o legătură specială. Roboții devin ca niște copii ai tăi. Cred că toți cei implicați simțim asta. Chiar dacă sunt niște mașinării, despărțirea nu este una ușoară“, a spus el.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele