Barna: Atacurile la alianța noastră confirmă că suntem o amenințare

169
7 minute de lectură

Pentru liderul USR, Dan Barna, atacurile venite din zona „vechiului establisment politic” arată că alianța 2020 USR+PLUS reprezintă o amenințare. USR și PLUS au pus, săptămâna trecută, bazele unei alianțe electorale al cărei prim test va fi susținut la europarlamentarele din luna mai, cu o miză care se extinde până la localele și parlamentarele din 2020, așa cum o arată și numele alianței nou-constituite.

La nici o zi, liderul PSD, Liviu Dragnea, a avut o izbucnire virulentă la adresa partidului condus de Cioloș, abia intrat în alianța cu USR. Mai reținut, PNL, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Ionel Dancă, a spus că alianța nou-înființată este „un tsunami într-un pahar cu apă”.

Tinerii, ținta noii alianțe

Despre atacurile venite atât din Opoziție, cât și din partea liderului PSD, Dan Barna spune că nu fac decât să confirme că „această alianță devine o amenințare pentru vechiul mod de a face politică, că devine o amenințare pentru acea încrengătură de interese care au confiscat România de 27 de ani”. El identifică zona din care vin aceste atacuri ca una a „vechiului establishment politic”, care încearcă să decredibilizeze formațiunea înființată de Cioloș și alianța sa cu USR. „Vin atacuri și încercări de decredibilizare (…) pentru că reprezentăm interesul cetățenilor”, mai spune Barna, făcând referire la inițiativa „Fără penali în funcții publice”, pentru care USR, ajutat de actualii săi colegi de la PLUS, a strâns un milion de semnături pentru inițiativa de modificare a Constituției.

Pentru liderul USR, atacurile PSD sunt generate chiar de rezultatele sondajelor care arată, pe de o parte, că „cetățenii și mai ales tinerii consideră că partidul care le apără cel mai bine interesele” este USR. Pe de altă parte, notorietatea cu care vine Dacian Cioloș și credibilitatea dobândită în perioada în care a fost premier fac ca noua alianță să se definească „clar ca o alternativă în care românii au încredere, o alternativă care generează această încredere”, mai spune Dan Barna. „Atacurile erau foarte previzibile, pentru că pur și simplu această alianță este altceva decât vechiul model de a face politică, care a dus România la 30 de ani de la Revoluție aproape în același loc”, spune Barna.

Pentru perioada imediat următoare, cele două partide se vor „coordona strâns” pentru campania comună destinată alegerilor europarlamentare, când alianța le va prezenta românilor cum arată „alternativa care să ne readucă în Europa”, mai spune Barna într-un interviu acordat Reporter Global.

Aceste alegeri sunt prima oportunitate majoră pe care România o are după ce s-a întâmplat în decembrie 2016 și după doi ani și jumătate de stat confiscat. Europarlamentarele sunt prima ocazie pe care oamenii o au ca să exprime prin vot nemulțumirea și revolta”, a mai spus Barna.

Cioloș: „Vrem să constituim o alternativă reală”

Săptămâna trecută, forurile de conducere ale USR și PLUS au decis atât înființarea alianței, cât și modalitatea în care cele două partide își vor împărți locurile pe lista comună de la europarlamentare. Deschiderea acestei liste o va face chiar Dacian Cioloș, fostul premier tehnocrat, devenit astfel vector de imagine al alianței, urmat de Cristian Ghinea, de la USR, fostul său ministru pentru fondurile europene. Lista este continuată cu Dragoș Pîslaru, de la PLUS, Clotilde Armand de la USR, prin aplicarea unui algoritm de „împletire” a candidaturilor celor două partide. La rândul său, USR va veni cu infrastructura organizatorică și cu experiența sa din cele două scrutine – legislativele și referendumul pentru familie, cu rezultatul notabil al unui mandat în parlament.

Vrem să facem mai mult decât să-i dăm la o parte pe cei care acum conduc, vrem să construim o alternativă reală şi în următorii zece ani să schimbăm România în bine, şi să o ducem acolo unde îi este bine”, spune Dacian Cioloș. El crede, despre lista astfel structurată prin votul intern al celor două partide, că este „probabil cea mai bună listă pe care a avut-o România după 1989 încoace, o listă a oamenilor competenți” cum „nu a mai existat în ceea ce privește calitatea profesională și competența” și care-și propune să se opună „celor care ne-au făcut ani de zile de râs la Bruxelles”.

Cioloș a evitat să spună dacă el va fi candidatul la prezidențiale al noii formațiuni, rezumându-se la a constata că „este o opțiune deschisă” asupra căreia nu s-a luat, încă, nicio decizie, fiind lăsat să funcționeze principiul meritocrației.

Înființarea alianței a fost făcută după ce sondajul IMAS, comandat de USR, a arătat că suma celor două partide s-ar putea ridica la 20%, cu marja de surpriză pe care o poate aduce campania electorală.

Nevoia din societate

Această alianță a răspuns unei așteptări din societate: „cea de a exista o alternativă decentă, profesionistă și credibilă pentru următoarele cicluri electorale din România”, mai spune liderul USR, Dan Barna. „Faptul că am decis să facem această alianță cu actualii noștri colegi de la PLUS arată că USR este un partid care a ajuns la acea maturitate politică necesară de a le oferi românilor o alternativă de care este nevoie pentru perspectiva 2020”, a mai spus liderul USR.

În opinia sa, România se află într-un moment dificil, în care este important să existe oameni noi în politică, „care să aducă un influx de aer proaspăt profesionist, decent și cinstit în primul rând în politică, pentru a putea reveni la traiectoria europeană care este fundamental necesară pentru dezvoltarea țării”. Momentul actual în care se află România este diagnosticat de liderul USR ca unul de „zonă gri, de margine de Europă, unde am fost împinși de PSD și ALDE”. Pentru exemplificare, Barna s-a referit la raportul MCV, „unul dintre cele mai «împănate» dintre toate rapoartele pe care România le-a avut de-a lungul anilor, în condițiile în care cu doar doi ani și jumătate înainte eram la jumătate de deget de obiectivul final de Schengen și de ridicarea MCV, iar acum parcă ne-am întors cu cinci ani și continuăm să o luăm în direcția greșită”.

În urmă cu o zi, Dacian Cioloș avertizase, într-un interviu acordat unui post de televiziune, că singura soluție pentru evitarea crizei economice ar fi schimbarea guvernului și organizarea de alegeri anticipate, reluând astfel teza exprimată într-un interviu acordat Reporter Global și de liderul USR, Dan Barna. Rămâne de văzut și cum o vor face.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele