BNR: Emisiune numismatică cu tema ”100 de ani de la adoptarea calendarului gregorian de către România”

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 1 aprilie 2019, o monedă din argint cu tema 100 de ani de la adoptarea calendarului gregorian de către România.

81
1 minut de lectură

Moneda aniversară va avea următoarele caracteristici: valoare nominală – 10 lei; metalul din care este realizată – argint cu titlul de 999‰; formă – rotundă cu diametrul de 37 mm; greutate: 31,103 g; calitate: proof; cant: zimțat.

Aversul monedei prezintă portretele și numele regelui Ferdinand I (în dreapta) și prim-ministrului Ion I.C. Brătianu (în stânga), în vremea cărora România a adoptat calendarul gregorian, două citate din actul normativ: ,,Se aprobă de Noi adoptarea calendarului Gregorian.” și ,,Ziua de 1 Aprilie 1919 devine 14 Aprilie 1919.”, titulatura actului normativ ,,Decret-Lege 1053/1919”, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2019”.

Reversul monedei redă reprezentarea unui ceas astronomic și inscripţia circulară „100 DE ANI DE LA ADOPTAREA CALENDARULUI GREGORIAN”.

”Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central,” se arată în comunicatul BNR.

Emisiunea numismatică va avea un tiraj de 300 monede, iar preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare este de 350,00 lei.

Monedele din argint cu tema 100 de ani de la adoptarea calendarului gregorian de către România au putere circulatorie pe teritoriul României.

Cumpărătorii vor putea achiziționa monedele din argint prin sucursalele regionale din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele