Guvernul a adoptat proiectul pentru modificarea Ordonanței 114

77
4 minute de lectură

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat astăzi, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta proiectul pentru modificarea OUG 114/2018 fiscală, OUG 50/2010 și OUG 52/2016.

„În consens cu părțile implicate și pe baza principiilor agreate cu BNR și cu Asociația Română a Băncilor, azi modificăm OUG 114/2018, OUG 50/2010 și OUG 52 din 2016. Prin aceste modificări, în formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credit în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Din 2 mai 2019, noul indice de referință se aplică doar creditelor contractate de populație. Noul indice se va aplica și noilor credite de refinanțare a creditelor aflate în derulare.

În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare, se ajustează mecanismul de calculare prin restrângerea bazei de impozitare a activelor financiare, stabilirea unor cote diferențiate de impozitare în funcție de cota de piață a fiecărei bănci, reducerea până la zero a taxei în funcție de numărul creditelor acordate sectorului neguvernamental – mă refer la societățile nefinanciare și gospodăriile populației – și ajustarea dobânzilor la depozite și credite.

Taxa pe active financiare nete se determină semestrial de către fiecare instituție bancară cu regularizarea anuală prin aplicarea cotelor de impozitare asupra bazei impozabile. Termenul de plată a taxei pe active calculată la nivelul primului trimestru este 25 august. Regularizarea acesteia se realizează până la 25 august în anul următor“, a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern de astăzi, citată de Mediafax.

Premierul a adăugat că proiectul vizează modificarea reglementărilor din OUG 114 privind Pilonul II de pensii.

„În legătură cu Pilonul II de pensii au avut loc discuții cu acționarii și administratorii de pensii private din România, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Autoritatea de Supraveghere Financiară. Se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerințele de capital ale administratorilor fondurilor de pensii. Măsura este necesară pentru a permite administratorilor fondurilor de pensii private adaptarea la noile condiții de capital social din piață. Pe perioada suspendării se revine la capitalul social minim obligatoriu prevăzut pentru un administrator de fond privat de pensii de minim 4 milioane de euro în echivalent lei. După 1 iunie 2019, cotele de capital minim obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019“, a completat șeful Executivului.

Dăncilă a vorbit și despre modificările în domeniul energiei, precizând că va exista o scutire de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din energie. Ea a mai spus că va fi menținută plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru consumatorii casnici, iar pentru consumatorii industriali se va renunța la plafonare.

„În domeniul energiei am adus clarificări și reglementări în scopul accelerării investițiilor în sectorul energiei electrice, dezvoltării rețelelor de distribuție a gazelor naturale prin introducerea posibilității de a se realiza acest lucru și din fonduri publice de către unitățile administrativ-teritoriale. Reducerea costurilor de încălzire a populației, asigurarea viabilității economice a producției de energie electrică din cărbune prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri și asigurarea viabilității economice a producției de energie electrică și termică în cogenerare prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri. Se menține plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică pentru toți consumatorii casnici concomitent cu renunțarea la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali în urma dezbaterilor cu reprezentanți din industrie dar și de la UE“, a explicat premierul.

Șeful Executivului a mai afirmat că în ceea ce privește zona comunicațiilor va fi suspendată până la 1 septembrie aplicarea sancțiunilor în domeniu.

„În domeniul comunicațiilor, noul act normativ prevede suspendarea până la 1 septembrie 2019 a regimului de sancțiuni introdus prin OUG 114/2018 pentru disciplina în construcții a rețelelor de comunicații electronice, având în vedere necesitatea finalizării procesului de elaborare a cadrului normativ care să permită simplificarea procedurilor de obținere a autorizațiilor de construire de către furnizorii de comunicații electronice. Toate aceste modificări vor crea condiții benefice pentru români și vor consolida în același timp creșterea economică a României“, a conchis Dăncilă.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele