BNR, profit de 186,7 milioane lei. 80% din bani merg la buget

Anul trecut, BNR a înregistrat un profit de 186,7 milioane lei, cu 50% mai mare decât în anul precedent.

86
1 minut de lectură

Banca Națíonală a României a prezentat astăzi raportul pe anul 2017. Anul trecut, BNR a înregistrat un profit de 186,7 milioane lei, cu 50% mai mare decât în anul precedent. Conform legii, 80% din profitul băncii centrale a fost transferat la bugetul de stat. Din profitul rămas la dispoziția BNR, de 37,3 milioane lei, 60% (22,4 milioane lei) au fost repartizate pentru majorarea rezervelor statutare.

Raportul trece în revistă și principalele caracteristici ale contextului macroeconomic și financiar din anul 2017. Astfel, creșterea economică a ajuns la nivelul de vârf din ultimii ani, însă în contextul a doi ani consecutivi de stimul fiscali și de majorare a veniturilor.

Inflația este pe o traiectorie ascendentă pronunțată, după valorile negative consemnate în anii 2015 și 2016. A fost normalizată politica monetară, ceea ce înseamnă că dobânda de politică monetraă a crescut.

Raportul BNR menționează că stabilitatea financiară este robustă, nefiind identificat niciun risc sistemic major în sistemul bancar. De asemenea, banca centrală menționează că dezechlibrele externe sunt în accentuare.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele