BNR, profit de 186,7 milioane lei. 80% din bani merg la buget

Anul trecut, BNR a înregistrat un profit de 186,7 milioane lei, cu 50% mai mare decât în anul precedent.

66
1 minut de lectură

Banca Națíonală a României a prezentat astăzi raportul pe anul 2017. Anul trecut, BNR a înregistrat un profit de 186,7 milioane lei, cu 50% mai mare decât în anul precedent. Conform legii, 80% din profitul băncii centrale a fost transferat la bugetul de stat. Din profitul rămas la dispoziția BNR, de 37,3 milioane lei, 60% (22,4 milioane lei) au fost repartizate pentru majorarea rezervelor statutare.

Raportul trece în revistă și principalele caracteristici ale contextului macroeconomic și financiar din anul 2017. Astfel, creșterea economică a ajuns la nivelul de vârf din ultimii ani, însă în contextul a doi ani consecutivi de stimul fiscali și de majorare a veniturilor.

Inflația este pe o traiectorie ascendentă pronunțată, după valorile negative consemnate în anii 2015 și 2016. A fost normalizată politica monetară, ceea ce înseamnă că dobânda de politică monetraă a crescut.

Raportul BNR menționează că stabilitatea financiară este robustă, nefiind identificat niciun risc sistemic major în sistemul bancar. De asemenea, banca centrală menționează că dezechlibrele externe sunt în accentuare.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele