Bolile cardiovasculare reprezintă 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel național

30

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, sâmbătă, de Ziua Națională a Inimii, că mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare reprezintă aproximativ 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel național, de trei ori mai mai mare decât mortalitatea provocată de cancer.            

„Ziua Națională a Inimii, sărbătorită pe 4 mai, reprezintă prilejul de a conștientiza că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România. Este o ocazie pentru a ne gândi mai mult la sănătatea noastră şi în special la inimile noastre. Conform specialiștilor, la nivel național, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19 % de cancer”, a scris ministrul Sănătății pe Facebook.

Potrivit Sorinei Pintea, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare. Soluția este dată de controlul asupra principalilor factori de risc: tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizică.

„În acest context, în vara acestui an, Ministerul Sănătăţii va lansa apelul pentru implementarea unui Program de screening care are ca scop identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular. Programul va avea o durată de 5 ani și un buget de 20 milioane euro, fonduri europene nerambursabile. Peste 170 000 de persoane vor beneficia de screening”, mai spune Sorina Pintea.

Ministrul a subliniat că  tot în vara aceasta, Ministerul Sănătății va începe implementarea unui proiect de 2,5 milioane de euro, finanțare asigurată printr-un grant norvegian, prin care va fi creat registrul de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut cu scopul prevenirii insuficienței cardiace.

„Nu uitaţi, este foarte important să avem grijă de inima noastră în fiecare zi. Să aveţi o inimă sănătoasă!”, mai transmite Sorina Pintea.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele