Boris Johnson solicită Uniunii Europene amânarea Brexitului

48
4 minute de lectură
Sursă foto: Twitter

Boris Johnson a trimis o solicitare către UE pentru o amânare a Brexitului, dar fără semnătura sa, relatează BBC.

Cererea a fost însoțită de o a doua scrisoare, semnată, de data aceasta, de premier, în care declară că o întârziere a ieşirii din UE ar fi o greşeală.

Prim-ministrul britanic a fost obligat prin lege să solicite Uniunii Europene o extindere a termenului limită, stabilit pe 31 octombrie, după ce a pierdut încă un vot important în Camera Comunelor.

Președintele Consiliului UE, Donald Tusk, a cofirmat că a primit cererea de extindere.

El nu a furnizat detalii despre conținutul său, dar a adăugat că acum va consulta liderii UE „cu privire la modul de reacție“.

La câteva ore după ce a pierdut un vot zdrobitor într-o ședință istorică de sâmbătă în Camera Comunelor, premierul a ordonat unui diplomat senior să trimită o foto-copie nesemnată a cererii de amânare, votată de parlamentarii britanici.

O sursă principală din Downing Street a spus că, copia tipărită și e-mailul scrisorii vor fi transmise de Sir Tim Barrow, reprezentantul Regatului Unit la Bruxelles.

Cele două scrisori sunt, de asemenea, însoțite de o notă de acoperire a lui Sir Tim, în care explică faptul că prima scrisoare doar respectă legea, așa cum a fost convenită de Parlament.

A doua scrisoare a lui Boris Johnson, semnată de acesta, arată clar că el este împotriva unei întârzieri a Brexitului.

Scrisoarea face apel la liderii UE de a solicita parlamentarilor să-și reconsidere decizia și să voteze acordul pe care Marea Britanie și UE l-au convenit fără alte întârzieri.

Primul ministru a spus anterior că „ar fi mai degrabă mort în șanț“ decât să ceară Uniunii Europene o amânare a termenului după 31 octombrie.

Anterior, Johnson i-a sunat pe liderii europeni, inclusiv pe Donald Tusk, pentru a insista că „este scrisoarea Parlamentului, nu scrisoarea mea“.

În prima întrunire de weekend a Camerei Comunelor din ultimii 37 de ani, parlamentarii au votat în favoarea unui amendament de întârziere a aprobării acordului Brexit, negociat de Johnson, până când legislația de punere în aplicare a acesteia va intra în vigoare.

Prezentată de fostul deputat conservator, Sir Oliver Letwin, modificarea a fost menită să asigure că Boris Johnson va respecta condițiile așa-numitei legi Benn.

În temeiul acelei legi, care impunea premierului să ceară o prelungire a Brexitului, Johnson trebuia, sâmbătă, până la ora 23:00, să trimită o scrisoare, solicitând o prelungire.

Într-o scrisoare adresată parlamentarilor și colegilor săi, sâmbătă seara, el a avertizat că UE poate respinge „cererea Parlamentului de amânare suplimentară“ și a adăugat că „nu va negocia o întârziere“.

“Voi spune Uniunii Europene ce le-am spus publicului britanic timp de 88 de zile ca prim ministru: amânarea ulterioară nu este o soluție”, a spus el.

Înfrângerea din Camera Comunelor a marcat un eșec major pentru premier, care a insistat în repetate rânduri ca Marea Britanie să părăsească la sfârșitul lunii.

Boris Johnson a declarat în Camera Comunelor că nu a fost „amăgit sau consternat“ de înfrângere și a rămas angajat să scoată Marea Britanie până la sfârșitul lunii pe baza „acordului său excelent“.

O sursă a UE a spus că, după ce Donald Tusk va primi scrisoarea, va începe să consulte liderii UE cu privire la modul de reacție, ceea ce poate dura câteva zile.

Johnson a promis că va aduce, luni, un proiect de lege pentru a pune în aplicare acordul încheiat cu Bruxelles, săptămâna aceasta.

Deputații ar putea primi șansa de a vota din nou atunci, dacă președintele Camerei Comunelor, John Bercow va permite acest lucru.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele