Brexit, „flextins“ până la 31 ianuarie. Johnson vrea anticipate

25
4 minute de lectură
Foto: Agerpres / EPA

Laburiștii „au rămas fără scuze“ în opoziția lor față de ideea organizării de alegeri anticipate, susține premierul Boris Johnson, după ce a acceptat oferta Uniunii Europene de amânare a termenului pentru producerea Brexit până la 31 ianuarie. Johnson încearcă să obțină aprobarea parlamentului pentru organizarea de alegeri anticipate în decembrie.

Nimeni nu își dorește alegeri iarna, însă Parlamentul „este epuizat“ și „incapabil“ să asigure Brexit, a comentat Boris Johnson, după ce a acceptat oficial oferta Uniunii Europene de amânare a termenului-limită pentru Brexit până la 31 ianuarie.

Într-o scrisoare adresată oficialilor UE, premierul britanic a numit decizia drept „o amânare nedorită“. Cerând Uniunii Europene să excludă posibilitatea unei noi extinderi, Johnson a spus că a venit momentul ratificării acordului de Brexit, însă a avertizat că Parlamentul londonez nu va face niciodată acest lucru „atât timp cât are opțiunea unei noi amânări“.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că este vorba de o „flextensie“, ceea ce înseamnă că Marea Britanie ar putea părăsi spațiul comunitar înaintea acestui termen, dacă Parlamentul ar aproba un acord.

Extensia a venit în momentul în care parlamentarii britanici se pregăteau să voteze o propunere a premierului Boris Johnson de organizare de alegeri anticipate la 12 decembrie. Partidele Național Scoțian (SNP) și Liberal Democrat (Lib Dem) au propus, la rândul lor, alegeri anticipate pentru data de 9 decembrie.

Marea Britanie ar fi urmat să părăsească joi Uniunea Europeană, însă Johnson a fost nevoit să ceară o extensie, după ce parlamentul nu a reușit să aprobe acordul de Brexit.

Premierul a spus în mod repetat că Marea Britanie va ieși din UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord, însă o legislație aprobată de parlament în perspectiva Brexit îl obligă să accepte oferta UE de extindere a termenului. Johnson încearcă să convingă Parlamentul să fie de acord cu o nouă foaie de parcurs pentru legislația sa privind acordul de Brexit și cu organizarea de alegeri anticipate la 12 decembrie. Planul SNP/Lib Dem nu include o foaie de parcurs pentru legislația premierului — Proiectul de Acord de Retragere (Withdrawal Agreement Bill). Cele două formațiuni își doresc alegeri la 9 decembrie, deoarece astfel nu ar rămâne suficient timp pentru ca proiectul lui Johnson să devină lege înaintea dizolvării parlamentului, care trebuie să aibă loc cu minimum 25 de zile lucrătoare înaintea alegerilor.

Nu este clar dacă guvernul va fi de acord cu data de 9 decembrie, care pică într-o zi de luni, însă o astfel de decizie ar presupune că miniștrii „ar renunța la încercarea de a trece proiectul“, estimează Laura Kuenssberg, analist politic BBC. Totodată, nu este clar dacă proiectul este unul amendabil, în sensul de a le permite parlamentarilor să voteze asupra unor aspecte cum ar fi uniunea vamală sau un alt referendum.

Cifrele guvernamentale arată o creștere a intenției de vot. Iar 58% din această creștere este reprezentată de populația cu vârste sub 34 de ani, față de 7% din populația de peste 65 de ani. Creșterea coincide cu prima propunere a lui Johnson, la începutul lunii septembrie, cu privire la organizarea de alegeri anticipate.

Așadar, angajamentul lui Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană la 31 octombrie nu mai este de actualitate, iar mulți vor considera acum că un Brexit fără acord nu mai este o opțiune… cel puțin până la 31 ianuarie.

Pentru premier, convocarea de alegeri anticipate fără o rezolvare a Brexit-ului este o propunere riscantă, pentru că ar putea fi penalizat de votanți pentru acest eșec. Astfel, deși mutarea termenului aduce timp prețios, creează și un element de incertitudine pentru premier. Johnson va face acum campanie știind că a eșuat în politica prezentată ca argument în a obține poziția din fruntea Partidului Conservator.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, consideră că extensia este una „pozitivă“ și „va da Marii Britanii timpul necesar pentru a clarifica ce-și dorește“. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele