Brexit: Merkel îi dă 30 de zile lui Johnson pentru a propune o soluție

72
2 minute de lectură

Cancelarul german, Angela Merkel, i-a cerut noului premier britanic, Boris Johnson, să vină cu un nou plan de Brexit în maximum 30 de zile, relatează CNN.

Merkel i-a comunicat lui Johnson că ar trebui să facă propuneri concrete de alternative la ceea ce se cheamă „backstop“, clauză menită să evite introducerea unei frontiere între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Clauza este elementul care produce diviziune în Marea Britanie și a determinat-o pe Theresa May, cea care a negociat acordul cu Uniunea Europeană în forma sa actuală, să demisioneze din funcția de premier al Marii Britanii. La rândul său, Johnson a vorbit despre eliminarea clauzei, fără să ofere alternative.

Clauza, care nu ar urma să intre în vigoare decât în lipsa găsirii altei soluţii până la încheierea perioadei de tranziţie, stipulează ca Marea Britanie să rămână într-un „teritoriu vamal unic“ cu Uniunea Europeană, ceea ce ar limita capacitatea Londrei de a negocia tratate comerciale cu terţi. Or, acest lucru este de neconceput pentru susţinătorii unui divorţ net de Bruxelles, aceştia considerând că în acest fel ţara lor ar rămâne ancorată pe termen nedefinit în Uniunea Europeană.

Într-o conferință de presă ce a avut loc miercuri, la Berlin, alături de premierul britanic, Merkel a comentat că „Marea Britanie va trebui să spună ce idei are“ pentru a rezolva problema „backstop“, precizând că „nu intră în sarcina cancelarului“ să găsească o soluție.

Făcând trimitere la sloganul de campanie al lui Merkel, Johnson a replicat: „Wir schaffen das“ („Putem să facem asta“), provocând zâmbetul cancelarului și chicoteli în rândul presei.

Merkel a vorbit într-o linie destul de strictă, însă a avut grijă să reitereze prietenia dintre cele două țări. Deși a lăudat poziția Marii Britanii cu privire la un Brexit negociat, cancelarul a subliniat că Germania este pregătită pentru orice variantă, „chiar dacă se va renunța la negocieri“, adăugând că țara sa va înțelege inclusiv o eventuală renunțare la părăsirea spațiului comunitar de către Marea Britanie.

Vizita în Germania, prima efectuată de Johnson în calitate de premier, este prima într-un turneu european menit să schimbe poziția Uniunii Europene cu privire la Brexit. Johnson se va întâlni astăzi, la Paris, cu președintele francez, Emmanuel Macron.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele