Brexitul provoacă pierderi de un miliard de dolari pe săptămână

332
2 minute de lectură

Brexitul a fost amânat și există chiar posibilitatea unei anulări a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, însă votul din iunie 2016 a provocat o cădere a lirei sterline, a dus la ani de incertitudini, la o reducere a activității economice și la o scădere dramatică a investițiilor.

Conform Băncii Angliei, economia a scăzut cu 2% față de nivelul la care s-ar fi aflat dacă Marea Britanie ar fi ales să rămână în spațiul comunitar. Economia britanică a pierdut  aproximativ 800 de milioane de lire sterline (un miliard de dolari) pe săptămână sau 4,7 milioane de lire sterline (șase milioane de dolari) pe oră, din momentul referendumului până acum, relatează CNN.

Consecințele economice s-au făcut simțite chiar dacă nu există încă schimbări structurale în relația economică dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană sau restul lumii.

Regatul Unit a continuat să vândă produse și servicii în Uniunea Europeană, principalul său partener economic, în timp ce politicienii s-au implicat în negocierile privind Brexit. Până în prezent nu au existat dificultăți în angajarea forței de muncă din Uniunea Europeană și în menținerea aprovizionării.

Cu toate acestea viitorul comerțului dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană se află sub semnul incertitudinii de trei ani încoace, situație ce pune companiile în imposibilitatea de a face planuri de viitor. Investițiile au fost amânate sau anulate și numeroase afaceri au ales să investească milioane în pregătirile pentru deznodământul cel mai nefavorabil: un Brexit dezordonat.

Având în vedere haosul actual din politica britanică, există în continuare riscul producerii unui Brexit fără un acord de natură să reglementeze comerțul cu UE. Iar acest lucru ar avea un impact mai grav chiar decât criza financiară din 2008, avertizează Banca Angliei.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele