Bugetul pentru 2019 a fost adoptat

3 minute de lectură

Camera Deputaților și Senatul, în plen reunit, a adoptat, vineri, bugetul pentru anul 2019. Față de proiectul introdus în Parlament, forma adoptată prevede majorarea alocației pentru copii de la 84 la 150 de lei, precum și reducerea bugetelor SRI, SIE și SPP, banii ”economisiți” urmând a fi alocați programelor Vitamina D și Diabetul juvenil. În favoarea proiectului de buget au votat 275 de parlamentari, 122 fiind „împotrivă” și existând și două abțineri.

Tot în ședința de vineri a plenului reunit a Parlamentului a fost votat și bugetul asigurărilor sociale, cu 279 de voturi pentru și 125 împotrivă. Parlamentarii au votat și modificarea Legii privind plafoanele, care prevede mărirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76%, pentru a susține financiar creșterea alocațiilor pentru copii.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, înaintea votului de vineri în plenul reunit, că este un buget realist. „De data aceasta nu sub forma discursului politic, ci al cifrelor.  Pentru mine și Guvern este un moment al adevărului, moment în care putem lăsa declarațiile politice total în afara acestei săli, și pe baza  cifrelor prevăzute în proiect să spunem ce se va întâmpla cu viața  economică în acest an. Crește salariul minim cu 10%. Acordăm și în acest an voucherele de vacanță de 1.450 lei, precum si indemnizația de hrană  echivalentă cu două salarii minime pe economie. Punctul de pensie va  crește până la 15%. (…) Deși e un buget care nu poate să răspundă  tuturor nevoilor, este un buget realist și cu perspectivă de dezvoltare  pentru România. Orice buget este perfectibil”, a declarat Viorica Dăncilă de la tribuna Parlamentului, conform Mediafax.

Premierul a mai anunțat și că „până la finalul mandatului meu, îmi doresc ca toate școlile din România să îndeplinească condițiile privind  autorizațiile de funcționare”.

În ceea ce privește banii pentru administrația locală, șeful Executivului a adăugat că bugetele unităților admnistrativ teritoriale vor dispune de mai mulți bani decât în anii precedenți și a atras atenția la știrile false care au afirmat contrariul.

„Aș vrea să dăm la o parte toate știrile false care s-au comunicat  despre bugetele comunităților locale. Realitatea nu poate fi contrazisă. Bugetele locale vor primi mai mulți bani decât ân anii precedeni. Aleșii  locale vor acea o creștere a veniturilor cu 7 miliarde de lei ce vor proveni din încasările din impozitul pe venit. Bugetul pentru 2019 restabilește adevărul legat de situația noastră ca țară. Dorim ca prin măsurile pe care le-am prezentat să continue creșterea economică, a  salariilor în educație și în anii următori. Acest lucru e posibil doar printr-o colaborare între Guvern, Parlament, președinte și societate civilă. Dincolo de jigniri importante sunt proiectele și ceea ce facem  pentru români”, a mai spus Viorica Dăncilă, conform Mediafax.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele