Bugetul: „E politică, fraierilor!”

100
5 minute de lectură

De la începutul anului, guvernul s-a tot chinuit să rezolve impasul bugetar. Problemele financiare au fost dublate de cele politice – intrăm într-o perioadă de doi ani electorali, iar „centrul” este tot mai dependent de administrațiile locale, unde se strâng voturile. Până acum, politicienii erau chemați să „traducă” cifrele emise de experți. Acum, pare a fi invers. Va funcționa?

Este luni-seară, târziu. De opt zile, pe internet circulă fotografia postată de Liviu Dragnea în care națiunea este asigurată că bugetul arată foarte bine și că românii au a se aștepta la un viitor luminos, cel puțin pe termen scurt.

Dar între timp a apărut o problemă. În această seară de luni, în care proiectul de buget ar fi trebuit să fi fost deja aprobat de guvern și pus în dezbaterea parlamentarilor, camerele tv scrutează insistent ușa biroului lui Liviu Dragnea de președinte al Camerei Deputaților. Televiziunile de știri păstrează în fereastră ușa înaltă din lemn masiv, doar-doar se va deschide și de pe partea cealaltă va apărea lumina verde pentru buget. Dar în noaptea de luni spre marți, nu se întâmplase nimic. Și am intrat deja în a doua săptămână din februarie…

Proiectul de buget ar fi trebuit adoptat în noiembrie. PSD l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că a pus frână bunelor intenții guvernamentale, amânând cam mult un aviz în CSAT privitor la cheltuielile pentru sectoarele de apărare și siguranță națională. Dar avizul s-a dat, în cele din urmă, în decembrie și, pe măsură ce zilele lui ianuarie au început să se scurgă, una după alta, narațiunea PSD privitoare la întârzierea cauzată de președinte a început să sune tot mai puțin credibil, până când a fost lăsată baltă cu totul. Între timp, România era preocupată cu preluarea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, iar liderul PSD, Liviu Dragnea, se afla în concediu, cu iubita.

De la publicarea celebrei fotografii – care, printre altele, a marcat și întoarcerea din vacanță a lui Liviu Dragnea – s-au întâmplat două lucruri interesante. Primul: revolta primarilor de municipii.

Asociația Primarilor de Municipii se plânge că este pentru prima oară când organizația nu este consultată pe teme de buget .

Primarii au afirmat că au aflat din presă despre cotele din impozitul pe venit ce urmează să fie alocate în 2019 administrațiilor locale, respectiv 45-50%, faţă de 60% solicitat de primari. De asemenea, primarii de municipii ar vrea ca doar o cotă de 20% din impozitele pe venit să fie acordate pentru echilibrarea bugetelor locale (e vorba despre localitățile mai mici și mai sărace), față de 35%, cât preconizează Executivul.

Iar dinspre primarii de municipii s-a făcut auzită o amenințare scrâșnită la adresa partidului de guvernământ și a Palatului Victoria: „Suntem curioși cum vor vota parlamentarii noștri acest proiect…”.

Un alt eveniment: președintele Liviu Dragnea a descoperit, pe ultima sută de metri, că proiectul de buget (despre ale cărui cifre ne asigura că sunt excelente) are, totuși, o problemă. Dă prea mulți bani serviciilor secrete, în timp ce nu prevede vitamina D gratuită pentru copii – în consecință, trebuie redirecționați niște bani dinspre servicii către vitamine.

Mai mulți jurnaliști au constatat că vitaminele sunt oricum compensate, iar costul lor este modic – un flacon ajunge la câțiva lei și doar administrarea printr-un program de stat ar putea duce la creșterea prețului. Dar nu asta era problema.

Redirecționarea banilor, care ar trebui să treacă prin CSAT, nu numai că ar reînvia narațiunea cu vinovăția președintelui, dar l-ar și ajuta pe liderul PSD să câștige timp în vederea adevăratei negocieri, cea cu structurile locale de putere.

Primarii sunt puternici. Asta este o axiomă pe care o cunoaște oricine se pretinde politician. Au știut-o partidele de guvernământ atunci când, folosind inclusiv pârghii bugetare, au racolat primari cu duiumul, de la orașe și sate. Este adevărat că, în 2006, o lege a interzis primarilor să mai schimbe partidul sub culorile căruia au candidat, sub sancțiunea pierderii mandatului. Nu însă și în cazul excluderii, așa că mulți primari au rămas membri ai unui partid, dar, în realitate, au „jucat” pentru un altul, până când au fost, eventual, excluși (cazul recent, al primarului de Iași, Mihai Chirică).

Azi, unii primari PSD de-abia așteaptă să se vadă excluși – îi așteapră cu drag Victor Ponta, în Pro-România. Intrăm într-o perioadă de doi ani electorali, în care primarii sunt rotițe esențiale.

Unele voci din PSD, precum cea a lui Marian Oprișan, cer sus și tare excluderea rebelilor, dar Liviu Dragnea are nevoie să negocieze – abilitate care îi este recunoscută de prieteni și dușmani.

Între timp, și primarii UDMR au simțit că e rost de bugete mai mari, așa că au ridicat și ei vocea, complicând negocierile.

Întrebarea este dacă guvernul își poate permite să lase mai mulți bani în plan local. Cheltuielile cu salariile au crescut foarte mult, iar încasările nu se ridică la nivelul așteptărilor.

Iar dacă, până acum, bugetul era mai degrabă o chestiune de cifre, puse de specialiști pe masa politicienilor, de data asta sensul pare schimbat. Experții sunt chemați să facă ce-or ști, doar să asigure acoperirea financiară a aranjamentelor politice. Vor reuși?

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele