„Ultima bătălie“ împotriva Statului Islamic

59
Forțele coaliției au bombardat intens astăzi localitatea Baghouz al-Fawqani

Forțele Democratice Siriene (SDF), susținute de Statele Unite, au lansat un atac asupra unei enclave controlate de militanții Statului Islamic, ultima regiune a așa-numitului „califat“ al grupării jihadiste.

În momentul de maximă influență, Statul Islamic a controlat o regiune majoră în Irak și Siria, echivalentă cu suprafața Portugaliei.

În prezent, teritoriul jihadiștilor s-a redus la o palmă de teren în provincia Deir Ezzor, în estul Siriei, unde militanții s-au refugiat în localitatea Baghouz al-Fawqani, în apropierea frontierei irakiene.

După o pauză de mai bine de o săptămână, pentru a le permite zecilor de mii de civili să părăsească regiunea, SDF și-a reluat acțiunea în vederea eliberării celor patru kilometri pătrați controlați de militanți. „SDF a lansat ultima bătălie pentru eliminarea organizației teroriste Stat Islamic, în orașul al-Baghouz, ultima fortăreață a grupării“, se arată într-un comunicat al forțelor siriene, citat de CNN.

Forțele aeriene ale coaliției conduse de Statele Unite au lansat astăzi bombardamente intense asupra zonei de vest din Baghouz al-Fawqani. SDF a anunțat că se confruntă cu o rezistență extrem de puternică din partea militanților care ripostează cu rachete. Doi luptători ai forțelor siriene au fost uciși și alții răniți, după ce vehiculul în care se aflau a fost lovit de o rachetă.

Ca și la Mosul și în alte regiuni pe care le-au controlat, militanții au săpat o rețea de tuneluri ce le permite să se deplaseze nedetectați între diferitele obiective. Această strategie prezintă o problemă majoră pentru forțele siriene, potrivit comandanților SDF.

Cel puțin 500 de luptători ai Statului Islamic se estimează că s-ar afla în localitatea siriană considerat a fi o concentrare a celor mai experimentați jihadiști ai grupării.

Miercuri, președintele american, Donald Trump, estima că înfrângerea Statului Islamic este iminentă, adăugând că un anunț privind recuperarea „100% a teritoriilor califatului“ ar putea fi făcut pe parcursul săptămânii viitoare.

Anunțul lui Trump a venit pe fondul deciziei președintelui american de a retrage trupele americane din Siria. Condițiile retragerii sunt încă negociate cu forțele coaliției. Însă, conform unui raport al Pentagonului dat publicității la începutul lui februarie, Statul Islamic ar putea să recâștige teritorii în următoarele 6 – 12 luni de la retragerea forțelor americane.

Trupe americane, franceze și britanice asistă în prezent operațiunile SDF, în apropiere de Baghouz al-Fawqani.

Potrivit estimărilor SDF, aproximativ 1.500 de civili s-ar afla în continuare în localitate.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele