Bursa, mai profitabilă decât Trezoreria

64
7 minute de lectură

Randamentul acțiunilor listate la BVB a depășit în mod semnificativ performanța obligațiunilor guvernamentale, în ultimii șapte ani. Cu toate acestea, măsurile fiscale adoptate de guvern în decembrie anul trecut au dus la diminuarea profitabilității medii anuale, de la nivelul de 6,1% înregistrat în perioada 2012–2017 conform unei analize publicate de PwC.

Cei care au ales să investească în acțiunile tranzacționate pe piața de capital românească, în detrimentul obligațiunilor guvernamentale românești (a căror profitabilitate este măsurată ca randament al acestora la maturitate) au fost inspirați: indicii pieței de capital au generat un câștig suplimentar (peste cel al obligațiunilor guvernamentale) de 4,8% în cazul BET și, respectiv, 13,9% în cazul BET-TR în ultimii șapte ani, arată un studiu al PwC România (Valuation multiples in the context of Bucharest Stock Exchange and local M&A market), care a comparat performanța principalilor indici ai Bursei de Valori București (BET și BET-TR) cu cea oferită de titlurile de valoare emise de statul român pentru intervalul 2012–2018. Randamentele superioare au recompensat astfel investitorii care și-au asumat un risc investițional mai mare prin plasamentele în acțiuni.

„Prețurile actuale ale acțiunilor, raportate la profiturile companiilor, sunt la niveluri atractive pentru investitori, dar trebuie avut în vedere și faptul că, din pricina incertitudinilor fiscale și legislative, piața de capital din România este percepută ca fiind una dintre cele mai riscante din regiune, după cea din Grecia, ceea ce înseamnă că investitorii așteaptă randamente și mai mari pentru a-și plasa banii în acțiuni locale”, a declarat Sorin Petre, partener, liderul Echipei de servicii de evaluare și analiză economică, PwC România. Evoluția indicilor BET și BET-TR raportat la CDS-uri în perioada 2007–2018 arată faptul că Bursa de Valori București este foarte sensibilă la percepția asupra riscului de țară.

Trasă în jos de greșelile guvernanților

Rezultatele comparației între randamentul obligațiunilor guvernamentale românești la maturitate și câștigurile oferite de investițiile în acțiunile tranzacționate la BVB ar fi fost și mai spectaculoase dacă recent-introdusele măsuri fiscale și legislative (OUG 114/2018) nu ar fi dus la scăderea semnificativă a cotațiilor acțiunilor listate pe piața românească de capital. Indicele BET-TR a crescut cu 4,3% exprimat în lei pe parcursul anului 2018, dar a avut o performanță semnificativ mai redusă decât cea de 19,1% înregistrată în 2017.

În urma corecțiilor pieței din ultimul trimestru al anului 2018, multiplii de evaluare ai companiilor listate la BVB au scăzut semnificativ și sunt acum la nivelul minim al ultimilor cinci ani în cazul sectoarelor financiar, petrol și gaze și servicii medicale, arată studiul PwC.

Nivelul mediu al prețului acțiunilor raportat la profiturile companiilor listate (P/E ratio) a scăzut cu 19,6% în 2018 în rândul tuturor sectoarelor analizate, comparativ cu aceeași analiză a PwC realizată în 2017, cele mai scăzute niveluri ale indicatorului P/E fiind în sectoarele de Petrol și gaze și Servicii financiare (de 7,5 și, respectiv, 7,6), în vreme ce nivelurile cele mai ridicate s-au înregistrat în industria bunurilor de larg consum (14,5) și în cea de electricitate (14,3). Nivelurile indicatorului P/E de la BVB sunt semnificativ mai mici decât cele de dinainte de criza financiară, ceea ce denotă o atitudine mai conservatoare a investitorilor în privința evaluării activelor de pe piața de capital și, potențial, acțiuni subevaluate. 

„Sectoarele Petrol și gaze și Servicii medicale au înregistrat cea mai scăzută volatilitate la nivelul indicatorului P/E, fiind percepute de investitori drept sectoare cu o performanță financiară mai stabilă, în timp ce sectorul de electricitate a înregistrat cea mai mare volatilitate în privința acestui indicator. Analiza pe termen lung a arătat că nivelul de capitalizare de piață al companiilor din sectorul de Petrol și gaze și din cel al Industriei prelucrătoare a fost cel mai puțin afectat de ciclurile economice, în vreme ce companiile din serviciile medicale și ale industriei bunurilor de larg consum au fost cele mai afectate de schimbările economice adverse, fiind direct conectate la evoluția pieței locale”, precizează studiul PwC.

Totuși, randamentele din dividende generate de companiile listate pe piața locală de capital sunt peste cele oferite de companiile listate pe piețele mai mature. Astfel, randamentul mediu din dividende a fost de 8% în 2016 (cel mai mare randament din dividende din lume la acel moment), 7,9% în 2017 și 7% în 2018. Anul trecut, cele mai mari randamente oferite de dividende au fost date de Turbomecanica București (TBM) cu 13,82%, SN Nuclearelectrica (SNN) cu 12,92%, Romgaz (SNG) cu 12,89%, BRD – Grup Soc. Gen. (BRD) cu 12,62% și Transilvania Broker de Asigurări (TBK) cu 10,36%. Un număr de 44 de companii din cele 87 listate la Bursa de valori București intenționează să acorde investitorilor o parte din profitul net înregistrat în anul 2018, propunând astfel acţionarilor dividende cu randamente cuprinse între 1% și aproape 14%. 

Revenire, dar nu de tot

Evoluția bună a pieței românești de capital a continuat și în primul trimestru din 2019, când toți indicii acțiunilor calculați de Bursa de Valori București au încheiat pe plus. Indicele BET, principalul indice al pieței de capital locale care include cele mai tranzacționate 16 companii, cu excepția SIF-urilor, a înregistrat un avans de 9% de la începutul anului și a închis luna martie la un nivel de 8,045 puncte. O creștere tot de 9% a avut BET-TR, indicele care include și dividendele oferite de companiile din BET. Acest avans îi asigură țării noastre locul al 13-lea în Uniunea Europeană în funcție de ritmul de creștere înregistrat de indicii principali ai burselor europene.

„Primul trimestru a fost caracterizat de o amplă volatilitate într-o piață care a trecut de la minus la plus, iar investitorii au beneficiat de clarificări legislative, continuarea unei activități economice intense și randamente generoase ale dividendelor, care au fost de circa 9% anul trecut pentru principalele companii listate, fiind printre cele mai mari din lume”, explică Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

La finalul primului trimestru, valoarea de piață a companiilor românești a fost de 19,3 miliarde de euro, comparativ cu 18,1 miliarde de euro la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă un avans de 6,6%. Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a depășit 33,3 miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare din martie 2019, comparativ cu 30,6 miliarde de euro la final de 2018, în creștere cu 8,8%. Totuși, piața de capital nu a reușit să atingă nivelul anterior crizei provocate de adoptarea OUG 114/2018. Astfel, la sfârșitul lunii noiembrie (luna de dinaintea adoptării OUG), capitalizarea bursieră a companiilor românești era de peste 21 de miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB era de peste 36 de miliarde de euro (în ultima ședință de tranzacționare a lunii noiembrie a anului trecut).

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele