BVB: A doua creștere din UE, ca randament

79
2 minute de lectură

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat prima jumătate de an cu toți indicii pe plus și creșteri de două cifre. Indicele BET, care include cele mai tranzacționate 16 companii cu excepția SIF-urilor, a crescut cu aproape 20% în primele șase luni, anunță BVB. Este al doilea cel mai mare ritm de creștere la nivelul indicilor principali ai piețelor de capital din Uniunea Europeană.

Indicele BET – Total Return (BET-TR), care include și dividendele oferite de companiile din BET, a spart pragul de 14.000 de puncte la finalul lunii iunie. De la începutul anului, creșterea a fost de aproape 30%.

„Piața de capital locală a crescut puternic în prima jumătate a anului, în principal, din două motive. Dividendele și rezultatele companiilor românești au fost pe placul investitorilor. De altfel, România s-a conectat la trendul ascendent din piețele internaționale, unele dintre ele atingând noi maxime,” a declarat directorul general al BVB, Adrian Tănase.

„Investitorii de toate tipurile sunt atrași atât de creșterea prețului acțiunilor, cât și de dividendele generoase oferite de companiile listate la BVB. Randamentul de aproape 30 de procente oferit în prima jumătate de an de indicele BET-TR, care include și dividendele, este o propunere atractiva pe care România o face către cei care dețin capital. Mai mult, indicele BET-TR a ajuns la maxime istorice și România își reconfirmă astfel în fața investitorilor potențialul de creștere,” a spus Lucian Anghel, președintele BVB.

Luna iunie s-a remarcat printr-o valoare medie zilnică de tranzacționare care a depășit 11,5 milioane de euro. De la începutul anului și până la finalul lunii iunie, valoarea totală de tranzacționare pe toate tipurile de instrumente financiare a depășit 1,1 miliarde de euro.

După primul semestru, valoarea de piață a companiilor românești a fost de 20,8 miliarde euro comparativ cu 18,1 miliarde euro la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă un avans de 15%.

Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a depășit 34,8 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare din iunie 2019, comparativ cu 30,6 miliarde euro la final de 2018, în creștere cu 14%.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele