Ca de la partener la (încă) partener

88
6 minute de lectură

Premierul Dăncilă a rostit ea însăși ceea ce devine din ce în ce mai clar în relația ALDE-PSD: „Eu cred că se încearcă o căutare de motive”. E un fel frust prin care șefa PSD explică de fapt că într-adevăr în coaliție a început sfârșitul. Rămâne doar de văzut când și cum se va consuma el, și din ce se va naște lovitura finală. Viorica Dăncilă nu pare să mai aștepte ceva bun din partea lui Călin Popescu Tăriceanu. Prin urmare, se poziționează astfel încât să fie câștigătoarea meciului cu șeful ALDE. E esențial pentru viitorul său ca premier și în partid să îl învingă pe Călin Popescu Tăriceanu atât în coaliție, cât și la alegerile prezidențiale, că va fi sau nu în turul al doilea.

Opoziție duală

Și dacă din chestiunea rectificării președintele liberal-democraților nu s-a ales decât cu un soi de ultimatum cam răsuflat, care i-a lăsat indiferenți pe cei de la PSD, acum caută alte oportunități de a ieși în opoziție. Și nu e vorba doar de a ajunge în opoziție, ci și de a se lepăda, în vederea prezidențialelor, de toate eșecurile guvernării și a conserva, pe cât posibil, meritul pentru ce e bun. „Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă. Am auzit şi alte expresii de genul «câinele nu pleacă de la măcelărie», eu vreau să îi anunţ: colegii mei sunt vegetarieni”, anunță plastic Călin Popescu Tăriceanu într-un interviu pentru Mediafax . Așa că vegetarienii de la Alde se pregătesc de o salată de crudități într-o opoziție cumva bizară, pentru că ar urma să facă opoziție Puterii, dar și… Opoziției.

Așadar, fiecare o ține pe a lui. Călin Popescu Tăriceanu, în același interviu pentru Mediafax: „E nevoie de un program de guvernare regândit pe baza programului de guvernare care a fost votat în parlament, o asumare a obiectivelor care se pot realiza până la termen, o propunere de noi obiective, o reformă a unor instituții ale statului și, nu în ultimul rând, o restructurare a echipei guvernamentale care să şteargă această impresie de lipsă de competenţă, care, trebuie să recunoaştem, planează asupra guvernului existent. Pentru acest lucru este nevoie de un vot în parlament”. Exact ca Victor Ponta după ce nu a mai fost prim-ministru, liderul ALDE are revelații cu privire la guvern și guvernare.

Dăncilă: „Eu nu fac blat cu nimeni”

Nu e clar ce anume l-a făcut să vadă prestația Executivului cu alți ochi (altceva decât perspectiva prezidențialelor), cert este că aceste declarații au scos-o pe Viorica Dăncilă din starea de agregare în care a plasat-o Liviu Dragnea, aceea de persoană neconflictuală. De la Craiova, din mijlocul familiei Manda-Vasilescu, premierul nu-l iartă pe Tăriceanu: „Sincer, mă surprinde această declarație a domnului Tăriceanu. Eu cred că acest guvern a obținut rezultate. Domnul Tăriceanu are miniștri în guvern. Probabil, referirea este la miniștrii dumnealui, că nu poți să iei în ansamblu și să judeci toți oamenii dintr-un guvern. Pentru mine sunt importante alte lucruri, nu să răspund domnului Tăriceanu. Este părerea dumnealui. Aș fi vrut ca această părere să fie discutată în coaliție și nu prin intermediul presei”.

Premierul nu uită totuși să joace și cartea echilibrului și a responsabilității, lăsând să se înțeleagă că, spre deosebire de colegii (încă) de coaliție, social-democrații nu vor să își consume timpul în certuri sterile, ci sunt ocupați să guverneze spre binele poporului. Mai mult decât atât, sunt dispuși să discute cu cei de la ALDE. Viorica Dăncilă e fermă pe poziții, PSD vrea remaniere, nu restructurare care să presupună votul în parlament, deci va face cum dorește partidul. Interesul ALDE ar fi să strângă PSD cu… voturile în parlament, să îl poată condiționa, numai că nici social-democrații nu sunt de ieri în marea politică.

Călin Popescu Tăriceanu își marchează și teritoriu de opozant feroce al lui Klaus Iohannis și atinge coarda atât de sensibilă pentru electoratul PSD a posibilei înțelegeri Viorica Dăncilă – Klaus Iohannis. Circulă de ceva vreme acest zvon al unui „blat” președinte-premier, pe care liderul ALDE are tot interesul să îl crească pentru a mai zdruncina din baza PSD și a o face să vină la liberali-democrați. Iar pe Tăriceanu îl pune pe gânduri faptul că, la desemnarea propunerilor din partea României pentru postul de comisar european, Dăncilă nu s-a consultat cu el, ci cu președintele Iohannis. E rândul Vioricăi Dăncilă să plaseze lovitura. Mai întâi, puțină victimizare: „Acuzațiile sunt total nefondate. Eu știu că Guvernul României și PSD-ul au fost criticate de către președintele României, nu ALDE. Noi am avut numeroase obstacole din partea președintelui. Premierul este criticat. Nu l-am auzit pe președintele României cerând demisia președintelui Senatului. În schimb, l-am auzit cerând de șapte ori demisia premierului. Dacă asta înseamnă blat pentru unii, pentru mine, nu. Eu nu fac blat cu nimeni”. Apoi, premierul punctează fără menajamente: „Tăriceanu să se mai uite și la procentele pe care le-au luat cele două partide ale coaliției la ultimele alegeri”. Cu alte cuvinte, șefa PSD îl lovește pe șeful ALDE acolo unde îl doare cel mai rău: la 4 la sută. Adică, SUB pragul electoral de intrare a partidului în parlament. Pentru prima oară, Viorica Dăncilă iese la atac și îi arată lui Tăriceanu cam pe unde îi e locul. Dar, ce-i drept, nici Călin Popescu Tăriceanu nu e de ieri-de azi în marea politică. Și, cu siguranță, nu dă semne că vrea să se pensioneze.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele