Feriți-vă de eliberatori!

111
5 minute de lectură

Președinția de la Chișinău ne anunță că Igor Dodon a convocat marți o ședință de lucru în cadrul căreia s-au discutat detalii cu privire la organizarea, în perioada 23-25 august, a acțiunilor dedicate aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism.

Cele mai multe evenimente vor avea loc în ziua de 24 august, atunci când, după cum spune comunicatul oficial, „se împlinesc 75 de ani de la eliberarea Chișinăului în cadrul Operațiunii Iași-Chișinău”.

În ziua respectivă, va avea loc tradiționala depunere de flori la Complexul Memorial „Eternitate” și va fi inaugurat Monumentul eroilor eliberatori ai Capitalei, restaurat la inițiativa șefului statului.

Evenimentele din ziua respectivă se vor finaliza prin prezentarea în premieră a filmului documentar „Operațiunea Iași-Chișinău. Istoria Moldovei”, realizat sub egida Președintelui și un concert grandios în Piața Marii Adunări Naționale, mai spune comunicatul oficial.

Trebuie să privim lucrurile cu maximă atenție, iar autoritățile de la București ar trebui să dea atenția cuvenită acestei provocări în stil rusesc.

Într-adevăr, pentru Republica Moldova, este greu de răspuns la întrebarea dacă această țară ar trebui să se socotească o victimă sau un rezultat fericit al celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru pro-români, ca și pentru moldovenii ne-unioniști, dar pro-europeni, al Doilea Război Mondial s-a încheiat cu o catastrofă. Țara a fost ocupată de sovietici, a început politica de colectivizare, deznaționalizare și deportare.

Pentru moldovenii pro-ruși, al Doilea Război Mondial s-a încheiat, desigur, victorios. „Memorialul Eternitate” din Chișinău este și azi mărturia acestei victorii, în accepțiunea sovietică. L-am vizitat anul trecut, întâmplător, în ziua de 23 august.

Dar ce este Memorialul Eternitate? L-am descris astfel în cartea mea „Povestiri de peste Prut”, apărută în februarie la Editura Seneca: „Un parc-cimitir, amenajat imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, în onoarea soldaților Armatei Roșii care au pierit în Ofensiva Chișinău-Iași, din vara anului 1944.

Coloane din marmură roșie se unesc la vârf formând o piramidă, la baza căreia arde flacăra veșnică – alimentată de la Gazprom, cel puțin până când gazul va ajunge la Chișinău și pe noua conductă dinspre România, proiectată să spargă monopolul energetic rusesc.

Spații verzi imense, pietre de mormânt ale celor care au pierit în război, de la generali-eroi ai Uniunii Sovietice la ofițeri și simpli soldați, cei mai mulți, foarte tineri.

De jur-împrejur, imense basoreliefuri în aceeași piatră roșie, înfățișând soldați sovietici în luptă sau protejând femeile și copiii. Și brazi. Mulți brazi. Brazii aceia siberieni, cu ace albicioase, pe care-i vezi pe lângă toate clădirile oficiale din fostul imperiu sovietic și care-ți dau senzația de frig, chiar și când afară sunt 30 de grade”(…).

Până nu demult, tinerii însurăței obișnuiau să depună la Memorialul Eternitate un buchet de flori în ziua cununiei, în buna tradiție sovietică. Azi, se întâmplă tot mai rar.

Grupurile de vizitatori sunt și ele tot mai puține, doar unii veniți din provincie mai fac aici câte o poză. Pare mai mult un parc decât un cimitir. Un tânăr cuplu cu copii face un picnic chiar pe peluza centrală și asta nu pare să deranjeze pe nimeni.

Totuși, în fiecare an, de Ziua Independenței, la 27 august, liderii de la Chișinău își fac datoria și depun coroane aici, nu înainte de a se închina la statuia lui Ștefan Cel Mare și Sfânt”.

Tot atunci, la Chișinău, istoricul Octavian Țâcu – între timp devenit deputat al Blocului ACUM, pro-european – mi-a explicat sensurile acestei ambivalențe legate de cel de-al Doilea Război Mondial:

”În Republica Moldova există rupturi civilizaționale enorme. Există o componentă care se consideră românească și pro-europeană, dar, la fel, unii se consideră moldoveni și pro-europeni, fără a se defini români. Alții se declară moldoveni tocmai fiindcă se raportează la civilizația rusească, cu accente de nostalgie sovietică.

Și aici vine acest mit al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care se alătură celorlalte două pe care s-a clădit mitologia sovietică: Lenin și Marea Revoluție din Octombrie. Iar unele sunt resuscitate și azi.

Însă mitul Marelui Război este unica ideologie viabilă pe care se poate așeza statul rus la momentul actual și care în mentalitatea sovietică și rusă a unit toate popoarele”.

Semnificația sărbătorii pregătite de președintele Igor Dodon este, așadar, clară. Președintele tuturor moldovenilor alege să privilegieze unul dintre simbolurile celui de-al Doilea Război Mondial, într-o societate profund divizată pe această temă.

La 23 august, la București, tânărul rege Mihai îl aresta pe mareșalul Ion Antonescu și punea capăt alianței cu Germania nazistă. La 24 august, Ofensiva Iași-Chișinău ne prindea, tehnic vorbind, de partea sovieticilor. Ei nu au venit la București ca eliberatori. Ar fi trebuit să vină ca aliați – au venit ca ocupanți.

Asta ar trebui să transmită România președintelui Dodon și poporului din Republica Moldova. Iar Blocul ACUM ar trebui încurajat și ajutat să boicoteze evenimentul, așa cum se cuvine.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele