Camera Reprezentanţilor vrea să anuleze decretul lui Trump privind starea de urgenţă

2 minute de lectură

Membri democraţi ai Camerei Reprezentanţilor au depus astăzi un proiect de lege care vizează blocarea deciziei preşedintelui Donald Trump de a decreta starea de urgenţă pentru a putea aloca fonduri destinate construirii zidului la frontiera cu Mexicul.

Proiectul a fost iniţiat de congresmanul democrat Joaquin Castro, din statul Texas. Democraţii consideră că preşedintele Trump a acţionat abuziv prin decretarea stării de urgenţă, informează CNBC.

Camera Reprezentanţilor „va acţiona rapid pentru aprobarea proiectului de lege“, a declarat Nancy Pelosi, preşedintele instituţiei. Partidul Democrat deţine controlul asupra Camerei Reprezentanţilor.

În urmă cu o săptămână, președintele american a anunțat decretarea stării de urgență la frontiera Statelor Unite cu Mexicul pentru a putea aloca fonduri speciale în vederea construirii controversatului zid la frontieră. Decizia a fost atacată în justiție de un grup de 16 state americane.

Donald Trump mizează pe obţinerea sumei de peste opt miliarde de dolari din diverse surse, inclusiv din fondurile speciale alocate prin starea de urgenţă, pentru a putea construi zidul.

„Voi semna decretul pentru starea de urgenţă naţională. Au mai existat de multe ori astfel de hotărâri. Şi alţi preşedinţi au semnat decrete de urgenţă, din 1977. Le oferă putere preşedinţilor şi acest lucru a fost rar o problemă, îl semnează şi nu îi pasă nimănui. Ne confruntăm cu o invazie asupra ţării noastre, cu droguri, traficanţi de persoane, tot felul de infractori şi grupuri criminale. Este inacceptabil, nu avem control asupra frontierei. Vom aborda această criză de securitate naţională la frontiera sudică. Într-un mod sau altul trebuie să facem acest lucru. Ştie toată lumea că zidurile sunt eficiente“, a subliniat Donald Trump.

Negociatorii Congresului SUA au ajuns la un acord de principiu care prevede alocarea a 1,375 de miliarde de dolari pentru construirea unor segmente de gard de-a lungul frontierei Statelor Unite cu Mexicul.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele