Carmen Dan: Sunt vinovatul de serviciu

123
6 minute de lectură

Carmen Dan a declarat, luni, că a decis ca raportul privind organizarea alegerilor în țară de către Ministerul de Interne va fi publicată pe site-ul instituției, subliniind că documentul răspunde la unele întrebări din spațiul public. De asemenea, ministrul spune că ea este mereu indicată ca fiind vinovată pentru orice problemă, relatează Mediafax.

„Eu, cum a trebuit să fiu prezentă la ultimul Consiliu JAI, câteva întrebări, subiecte au rămas fără răspuns. Neștiind cine sunt specialiștii din conducerea MAI, singurul vinovat de serviciu este Carmen Dan. Pentru orice se întâmplă. (…) A existat o amplă discuție privind organizarea alegerilor pentru europarlamentare și referendum.Vă amintiți de cererea președintelui să fim demiși eu și Meleșcanu. (…) Pentru a nu lungi subiectul, am decis ca informarea privind alegerile din țară să fie făcută publică azi (luni. n.r.), pe site-ul Ministerului“, a declarat ministrul Carmen Dan.

Potrivit ministrului, în document sunt incluse aspecte „interesante“ privind neregulile tabletelor folosite în secțiile de votare.

„Funcționarea softului nu e nici în competența, nici responsabilitatea Ministerului. Așa cum am comunicat, am transmis o corespondență STS și am vorbit cu directorul general al serviciului când aveam sute de semnalări în sistem privind posibile voturi multiple, dar care nu se confirmau în realitate. Problema nu s-a rezolvatm, ci din contră, până la finalul zilei, am semnalat 9.000 de sesizări. (…) Tot noi suntem pe lista vinovaților domnului președinte. Ați auzit de altă instituție? Eu nu“, a mai subliniat ministrul de Interne.

„Am luat cele mai multe mijloace de protecție pentru polițiști“

În privința polițistului de la Timișoara mort în misiune, ministrul a precizat că dotarea Ministerului este subiectul care poate fi în continuare dezbătut, însă nu consideră că trebuie să demisioneze deoarece, în mandatul său, a adoptat cele mai multe mijloace de protecție pentru polițiști.

„Dincolo de situația tragică, suferința familiei și camarazilor, subiectul principal pe care-l putem discuta acum, la rece, după ce emoția a trecut, este dorarea poliției. În acest domeniu am destule lucruri care nu mă pot mulțumi cu atât mai mult cu cât e responsabilitatea ministrului să aducă resurse financiare și logistice pentru nevoile Ministerului. Dar oare trebuie să-mi dau demisia pentru că am adus cel mai mare buget al MAI din ultimii 10 ani? Sau pentru că în mandatul meu s-au luat cele mai multe mijloace de protecție pentru polițiști, veste antiînjunghiere și veste antiglonț. Sau pentru că în ultimii 2 ani s-au achiziționat cele mai multe autospeciale după cele din mandatul ministrului Oprea, din 2015, cu care sunt în mod constant comparată de către anumiți sindicaliști?“, a declarat Carmen Dan.

Ministrul a mai subliniat că gradul de înzestrare al parcului auto al MAI va fi, anul acesta, de 60%, comparativ cu cel din 2017, când era de 40%.

Un poliţist în vârstă de 43 ani, de la Postul de Poliţie Recaş, a fost împuşcat mortal, în misiune, de Marcel Ionel Lepa, de 47 de ani, din oraşul Lugoj, care era dat în urmărire internaţională pentru tâlhărie. După tragedie, sindicaliștii din poliție au condamnat subfinanțarea Ministerului.

Lepa a fost fost găsit spânzurat în celula sa, luni dimineața, în jurul orei 6.30.

Valea Uzului: „Mobilizare a ultrașilor de ambele părți

În ceea ce privește situația din Valea Uzului, de Ziua Eroilor, ministrul a declarat că a cerut un raport și în urma verificărilor poate să anunțe că forțele de ordine și-au făcut datoria, chiar dacă a existat o evidentă activitate de mobilizare a ultrașilor de ambele părți.

“Am cerut o informare completă cu ce s-a întâmplat pe 6 iunie. Aprecierea mea este că reprezentanții poliției și jandarmeriei și-au atins obiectivele misiunii: s-a evitat producerea de violențe între români și etnici maghiari, chiar dacă a existat o evidentă activitate de mobilizare a ultrașilor și de o parte și de alta. Nimeni nu a fost rănit sau lovit. Nu s-au produs distrugeri sau incendieri, care ar fi putut reprezenta o profanare de morminte. Singurul lucru a rămas: cum s-a putut ca porțile cimitirului să fie rupte”, a declarat Carmen Dan.

Legat de prezența în Valea Uzului a lui Sebastian Cucoș, cel care conducea Jandarmeria în perioada protestelor din 10 august, Carmen Dan a spus: „În misiune erau forțe din 2 județe iar misiunea nu a fost una simplă, mai ales din perspectiva riscurilor. Indiferent cât le place sau nu unora, aici nu vorbim de persoane, ci de o instituție. De la nivelul Ministerului de Interne misiunea a fost organizată de către secretarul de stat responsabil de ordinea publică“.

Ministrul de Interne a mai precizat că: „din modul cum a evoluat acest subiect, chiar de dinainte de alegeri, pare evident că grupuri sau persoane, profitând de situația juridică neclară, au creat o stare de tensiune, care să permită potențarea unor interese“.

Carmen Dan a precizat că neînțelegerile între autoritățile din Harghita și cele din Bacău, cu privire la apartența cimitirului, este o problemă veche, iar ultima întâlnire pe această temă a avut loc în 2012, ulterior administrațiile așteptând rezolvarea în instanță.

Ministrul Carmen Dan spune că reprezentanții autorităților locale din cele două județe se vor întruni într-o ședință comună privind clarificarea situației juridice a cimitirului. De asemenea, Carmen Dan consideră binevenită propunerea ca Ministerul Apărării să preia administrarea cimitirului.

„În cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere pe cale amiabilă, instanța va fi sesizată pentru a hotărî asupra tuturor aspectelor juridice aflate în dispută. Atât timp cât amebele județe și ambele comunități vor avea puncte de vedere diferite față de apartenența acestui cimitir, tensiuni de acest fel, vor putea fi generate oricând. De aceea, este foarte binevenită decizia Guvernului ca MApN să preia administrarea acestui cimitir indiferent de autoritatea publică locală pe teritoriul căreia se află“, a explicat Carmen Dan.

La 6 iunie, de Ziua Eroilor, câteva sute de persoane au forțat intrarea în cimitirul internațional din Valea Uzului, după ce administrația locală a interzis accesul. Alte câteva sute de oameni, etnici maghiari, au format un lanț uman în fața cimitirului.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele