Cât de în siguranță sunt datele medicale ale pacienților?

343
12 minute de lectură

Sistemul informatic din sănătate nu funcționează în mod oficial de peste 20 de zile, iar perspectivele nu sunt, deocamdată, încurajatoare. Chiar dacă ministrul sănătății Sorina Pintea și-a exprimat speranța că sistemul va începe să funcționeze de la sfârșitul acestei săptămâni, problemele rămân și o nouă cădere ar putea avea loc oricând, pentru că neregulile grave scoase la iveală odată cu această defecțiune nu se pot rezolva de la o zi la alta. Nume grele de firme implicate în implementarea și asigurarea funcționării sistemului informatic al CNAS, cheltuirea a 25 de milioane de euro fonduri europene, potrivit declarației ministrului Sorina Pintea, pentru instruirea personalului IT de la Casă tocmai pentru a asigura buna funcționare a sistemului, licitații anulate fără motive și personal supradimensionat, sume uriașe decontate lunar. Pe scurt, bani mulți cheltuiți nu se știe exact cum sub oblăduirea mai multor prim-miniștri, întrucât CNAS este în subordinea Guvernului, nu a Ministerului Sănătății. O instituție a cărei activitate este controlată doar printr-un audit intern și de Curtea de Conturi, în condițiile în care vehiculează sume uriașe. În toată această nebuloasă legată de felul cum cheltuie CNAS banii și sistemul  nu a funcționat bine încă de la implementare, aproape nimeni nu discută despre datele pacienților. Cât de în siguranță sunt datele medicale ale pacienților? Dacă ar fi să redăm doar declarația ministrului Sorina Pintea făcută la un post de televiziune, putem să….. că funcționarea defectuoasă a acestei instituții este una periculoasă : “Vă imaginați  ce ar însemna ca o firmă de medicamente să aibă toate datele pacienților care suferă de diabet?”, s-a întrebat retoric  ministrul în contextul în care a fost întrebat ce s-ar întâmpla dacă cineva ar avea acces la datele pacienților deținute prin acest sistem.

CNAS, „piatra fierbinte” de care nimeni nu se atinge

Vicepreședintele Societății Naționale a Medicilor de Familie (SNMF) și președinte al Asociației Medicilor de Familie București, Sandra Alexiu, a declarat, pentru Reporter Global, că „CNAS este piatra fierbinte pe care nimeni nu își asumă să o rezolve. CNAS poate schimba și miniștri, și guverne”. Ea a precizat că sistemul informatic are patru componente: cea legată de verificarea calității de asigurat, rețeta electronică, cardul electronic și dosarul electronic al pacientului. În momentul de față, de la defectarea sistemului nu poate fi verificată calitatea de asigurat a unei persoane și nu pot fie eliberate rețete fracționate. „Ce înseamnă asta? Că un pacient căruia i se prescriu medicamente pentru o perioadă de trei luni nu are posibilitatea să le cumpere pe toate și le cumpără lunar. Sunt în general pensionari care nu au puterea financiară să cumpere pe trei luni. Pacienții nu ar trebui să aibă de suferit” , a explicat, pentru Reporter Global, Alexiu. De asemenea, nu se poate verifica dacă un pacient a fost internat și i s-a prescris un tratament să nu se suprapună anumite medicamente prescrise și de medicul de familie, în aceeași lună și nu pot fi validate cardurile noi. Sandra Alexiu susține că medicii de familie au cerut de nenumărate ori un audit extern la CNAS, dar nu s-a făcut nimic în acest sens. „De la momentul în care sistemul nu a  mai funcționat nu s-a comunicat nici până acum care este de fapt problema, ce s-a întâmplat. Nu avem nici o informație despre ce tip de avarie este. Este cea mai lungă perioadă în care sistemul a fost nefuncțional. Până acum nu s-a întâmplat să nu funcționeze mai mult de cinci zile”, declară vicepreședintele SNMF. În prezent, medicii de familie prescriu rețetele offline, dar având în vedere faptul că au mai fost situații în care sistemul nu a funcționat și defecțiunea nu a fost recunoscută de CNAS, acestora li s-au imputat sume mari de bani. Acum, CNAS a comunicat oficial avaria și va trebui să anunțe oficial și remedierea acesteia. „În contractul cadru este prevăzut ca CNAS să dea comunicat oficial cu data începerii avariei și cu data rezolvării acesteia, doar pe perioada recunoscută oficial de CNAS sunt recunoscute cheltuielile medicilor. Sunt și farmacii care s-au fript cu niște imputări și nu eliberează rețete”, subliniază Sandra Alexiu.

E nevoie de redimensionarea sistemului

Vicepreședinte SNMF afirmă că sistemul a funcționat cu hopuri încă de la lansare , iar pe măsură ce anii au trecut, acestea au devenit mai dese și de durată mai mare, pentru că s-a dezvoltat foarte mult pe baza infrastructurii cu care a început, fără să se facă o redimensionare în concordanță cu realitatea.  Medicii de familie ar accepta să lucreze offline două-trei luni, timp în care sistemul să fie pus la punct, redimensionat astfel încât atunci câd este repornit să nu mai existe sincope. „Eu cred că toată lumea ar accepta încă o lună – două de funcționare în aceste condiții, dar să știm că apoi lucrurile vor intra în sfârșit în normal”, spune Sandra Alexiu.

Ea a precizat și faptul că pentru medici „nu este așa important cine își dă demisia, ci să meargă sistemul informatic”. „Dacă în urma acestor mișcări de trupe se îmbunătățește această situație, e foarte bine, asta ne și dorim (…) Sigur că e important pentru toată lumea să funcționeze și, dacă cineva este vinovat,  să fie pedepsit, dar pe noi ne interesează în primul rând să meargă sistemul informatic, pentru că dacă nu există o alternativă pentru asta, noi stăm cu orele și ne uităm unii la alții. Nu e normal nici pentru medici, nici pentru pacienți”, precizează vicepreședintele SNMF.

Rezultatele controlului la CNAS, pe masa DNA

Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, la începutul săptămânii, că raportul întocmit în urma controlului de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) va fi gata în următoarele 7 zile, urmând a fi depus pe masa procurorilor DNA deoarece „există fapte de natură penală”. Controlul a început în iunie. „La începutul lunii iunie, având în vedere numeroasele reclamaţii care ajungeau la Ministerul Sănătăţii legate de funcţionarea platformei informatice, am solicitat aprobarea pentru declanşarea unui control, un control care, de altfel, a mai fost efectuat – poate nu aşa în mare profunzime – şi anul trecut şi prin care noi atrăgeam atenţia, ca Minister al Sănătăţii, asupra pericolelor la care este supusă această platformă informatică. (…) Controlul început în luna iunie va fi finalizat în următoarele şapte zile şi din lecturarea prealabilă pot să vă spun cu certitudine că acest raport de control va fi depus la DNA.

Sunt aici, cu şeful Corpului de Control. Noi am studiat încă de săptămâna trecută ceea ce avem în raportul prealabil. Din punctul nostru de vedere există fapte de natură penală. Noi, de altfel, am mai depus şi anul trecut, dar nu la DNA, un document. Sunt convinsă că instituţiile statului îşi vor face datoria”, a precizat ministrul. Ea a menţionat că raportul de control vizează situaţia de la CNAS începând din anul 2011. „Nu aş da vina neapărat pe actualul preşedinte al Casei. Eu am spus că de câţiva ani se întâmplă lucruri acolo şi atunci când va fi gata raportul de control îi voi face şi un raport şi, dacă va fi cazul, propuneri premierului României, pentru că vreau să fie perfect informat. (…) Au fost lăsate fără mentenanţă componente ale sistemului informatic al Casei şi care sunt vitale pentru funcţionarea în integralitate a sistemului. Nu avem mentenanţă la baza de date. Deci, în acest moment, noi nu putem verifica, de exemplu, calitatea de asigurat. În momentul în care tu faci o raportare a unui serviciu, dacă nu ai această componentă funcţională, serviciul nu poate fi validat şi prin urmare nu poate fi decontat. E adevărat, funcţionează offline”, a spus ea.

Sorina Pintea a precizat că își cere scuze pacienților, în numele CNAS, pentru problemele sistemului informatic, chiar dacă instituția nu este în subordinea ministerului, subliniind că birocrația nu este o scuză pentru indolența care a creat întreaga situație. „Aș dori în numele celor de la Casă, deși nu este în subordinea Ministerului Sănătății, să îmi cer scuze utilizatorilor și pacienților care au avut de suferit în urma nefuncționării sistemului la capacitatea pentru care a fost creat, pentru că și aici este o discuție. Sunt mai multe aspecte care este nevoie să fie rezolvate pe termen mediu și lung, unul dintre aceste aspecte se referă la securitatea cibernetică, un alt aspect se referă la contractarea de urgență a unor servicii privind auditarea în integralitatea sistemului, pentru aceste aspecte s-a depus o cerere de finanțare”, a declarat Pintea.

Ministrul sănătății a mai spus că angajații care au avut competențe în rezolvarea problemelor au avut probleme să înțeleagă că situația este una urgentă. „Am avut o discuție interesantă astăzi (luni, n.r), am înțeles foarte multe lucruri, dar mai presus de toate, am înțeles că uneori indolența duce la ceea ce s-a întâmplat până acum și mai spun încă o dată: faptul că dorim să ne acoperim de documente nu e o scuză. Birocratizăm excesiv uneori fără să fie nevoie temându-ne că se va întâmpla ceva. Dar s-a întâmplat”, mai spune ministrul. Reprezentanții CNAS și cei care se ocupă de mentenanța sistemului informatic al cardurilor de sănătate au participat, luni, la o întâlnire convocată de Ministerul Sănătății, pentru a discuta erorile din ultimele zile. Pe 10 iulie 2019, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţa oficial că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim offline.

O numire provizorie Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, că l-a numit provizoriu pe Vasile Ciurchea la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. El îl înlocuiește pe Răzvan Vulcănescu, care a fost demis în plin scandal legat de blocarea sistemului informatic al CNAS. Premierul a precizat că, deşi a existat, în 2012, un dosar la DNA legat de acesta, nu au fost formulate acuzaţii şi nici nu a fost audiat. Vasile Ciurchea este anchetat de DNA pentru licitaţii vizând sistemul informatic de la CNAS. „Am văzut aceste lucruri în spaţiul public. Eu am considerat, atunci când a venit propunerea de la doamna ministru Sorina Pintea, că avem nevoie de un specialist. Sunt probleme în acest moment. Nu putem să facem experienţe. Avem nevoie de un om care cunoaşte sistemul şi care e foarte bine pregătit, care a mai lucrat acolo. Am cerut demisia. A venit astăzi, am înţeles, domnul Vulcănescu. Este prea târziu. Deja l-am demis. De ce l-am numit pe domnul Vasile Ciurchea? M-am uitat la aceste nereguli de care vorbiţi dumneavoastră. Într-adevăr, în 2012, a existat la DNA un dosar legat de domnul Ciurchea, dar am văzut că nu a fost audiat, nu este nicio acuzaţie la adresa domniei sale. Dacă va exista o acuzaţie la adresa domniei sale, atunci bineînţeles că vom lua măsuri. Doar a fost un dosar, nu a fost audiat, nu i s-a imputat absolut nimic”, a arătat ea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD. Dăncilă a subliniat că numirea lui Ciurchea este provizorie și, dacă vor apărea elemente suplimentare în cadrul anchetei, el va fi înlocuit de la conducerea CNAS. „Pot exista plângeri pentru fiecare dintre noi. Trebuie să vedem dacă ele sunt fundamentate, iar în momentul în care va apărea cel mai mic lucru care să ateste faptul că domnul Ciurchea a făcut ceva prin care a încălcat legea şi acesta va fi judecat, cu siguranţă, vom schimba la CNAS. Dar, în acest moment, avem nevoie de un specialist şi, atâta timp cât nu există ceva care să fie fundamentat, eu cred că nu este o greşeală. Este o numire provizorie, dacă vor apărea elemente suplimentare, atunci vom schimba din nou”, a spus premierul. Dăncilă a atras atenţia asupra faptului că respectarea prezumţiei de nevinovăţie este prevăzută şi în directivele europene.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele