
Curtea Constituţională a admis sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016.
“Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, precum şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi unităţile subordonate – vor verifica, în cauzele pendinte, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispoziţiilor referitoare la competenţa materială şi după calitatea persoanei a organului de urmărire penală şi vor dispune măsurile corespunzătoare”, precizează Curtea Constituțională.
Florin Iordache, care a făcut sesizarea la CCR în locul liderului PSD, Liviu Dragnea, care i-a delegat atribuțiile la conducerea Camerei în ziua depunerii sesizării, a susținut că Ministerul Public, prin protocoalele încheiate cu Serviciulu Român de Informații, a readus Justiția din România de după 2009 la nivelul celei din perioada comunistă. El l-a acuzat pe procurorul general Augustin Lazăr că, prin semnarea acestor protocoale a transformat Serviciul Român de Informații în organ de urmărire penală.
“Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin semnarea protocoalelor cu SRI (…), şi-a încălcat propriile competenţe constituţionale şi, uzurpând competenţele Parlamentului, a învestit SRI cu competenţa de a desfăşura activităţi specifice organelor de cercetare penală, fapt interzis în mod expres de legiuitor. (…) Acţionând în acest mod, conferind, prin acte secrete, SRI competenţe acolo unde Parlamentul nu le-a prevăzut sau chiar le-a interzis, Ministerul Public s-a comportat ca legiuitor, interferând în mod discreţionar în atributul exclusiv al Parlamentului ca unică autoritate legiuitoare a ţării”, a spus Iordache pe 28 noiembrie, în fața Curții Constituționale.
Reprezentantul Ministerului Public a amintit că activitatea SRI este verificată de Parlament, iar dacă ar fi fost probleme legate de existența protocoalelor cu SRI le-ar fi identificat din vreme.
În august 2018, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă a publicat pe pagina sa de socializare un protocol încheiat între Parchetul General și SRI în decembrie 2016. La doar o zi, ministrul de Justiție Tudorel toader a anunțat că declanșează procedura legală de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr.