CCR discută pe 18 septembrie sesizările USR pe legile privind ariile protejate

50
2 minute de lectură

CCR va dezbate, pe 18 septembrie, sesizările USR ledate de modificarea legislație ariilor protejate și a completarea OUG 195/2005 privind protecția mediului. USR motivează că actele normative adoptate de Parlament reiau o OUG din anul 2018 care a fost deja declarată neconstituțională, potrivit Mediafax.

„În esență, cele două propuneri legislative reiau prevederile OUG 75/2018, care a fost declarată neconstituțională în integritatea ei. Și atunci demersul a fost inițiat de USR și PNL. OUG75/2018 și-a dorit schimbarea legislației ariilor naturale protejate în sensul eliminării noțiunii de custode, îndepărtării organizațiilor neguvernamentale din administrarea ariilor protejate și preluării acestora de către Agenția Națională pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate. Impactul OUG 75/2018: 16% din suprafața țării afectată, zone precum Ciucaș, Poiana Narciselor, Vulcanii Noroioși, Lacul Sf. Ana, toate peșterile etc. căzând sub incidența ei”, au transmis reprezentanții USR, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată mai susține că cei din coaliția guvernamentală au rescris OUG 75/2018 sub forma unor inițiative legislative care au trecut prin Parlament pe foarte-repede-înainte, fiind înregistrare în data de 12 iunie, trecute prin Biroul permanent și distribuite la comisii, atât cele avizatoare cât și cea de raport, în data de 24 iunie, cu termen 25 iunie.

Pe 26 iunie proiectele de lege treceau prin plenul Senatului, unde erau aprobate, iar pe 1 iulie ajungeau la Biroul permanent al Camerei, apoi pe 2 iulie au fost dezbătute în comisii, pentru ca 3 iulie ele să fie discutate în plenul Camerei.

„În locul OUG 75/2018 avem acum cele două inițiative ale ALDE, susținute de PSD, care trebuie să rezolve problema, și repede. După ce arunci în haos domeniul ariilor protejate cu o ordonanță scrisă prost și neconstituțională, să revii cu fix aceleași prevederi este o dovadă de rea-voință și de incompetență. Și este parte a războiului PSD-ALDE cu mediul ONG. Motivele de neconstituționalitate intrinsecă rămân, vom ataca din nou legea la CCR, mizăm pe susținerea colegilor de opoziție pentru a aduna numărul minim de semnături”, a afirmat senatorul USR Allen Coliban.

„Peste jumătate dintre ariile naturale protejate din România nu au administratori.

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) și-a propus preluarea în bloc a ariilor, deși este o agenție nou înființată, fără specialiști și fără resursele necesare de a asigura corespunzător menținerea integrității ariilor protejate, conchide sursa citată.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele