Ce calcule fac liberalii pentru învestirea Guvernului Cîțu

59
3 minute de lectură

Desemnarea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier a fost considerat, din prima clipă, drept un gest care să irite PSD, să nu-l voteze și să se facă al doilea pas spre anticipate.

Din declarațiile liderilor PNL reiese că liberalii ar vrea să adune acum majoritatea necesară pentru ca noua formula a Executivului să fie votată de parlamentari. Asta ar însemna automat că PNL renunță la anticipate. Liderul deputaților liberali, Florin Roman, spune că, data fiind criza declanșată de noul coronavirus, este nevoie de stabilitate. Liderul liberal speră că Guvernul Cîțu va fi votat de toți parlamentarii care i-au sprijinit la moțiunea de cenzură împotriva premierului Viorica Dăncilă și la învestirea primului cabinet Orban, a afirmat Roman pentru Reporter Global.

Ar fi vorba despre parlamentari de la ALDE și Pro România, partide care au anunțat că nu votează guvernul, dar și voturi de la USR, UDMR, PMP și minorități.

„Noi am dori să ne îndreptăm spre stabilitate și spre normalitate, pentru că dincolo de criza politică avem și această situație generată de pandemia de coronavirus și cred că România are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate și de normalitate. Stabilitate ar însemna ca săptămâna viitoare, cât mai repede, să avem un vot de învestitură asupra Guvernului Cîțu și categoric, să avem un Guvern cu puteri depline, care să poată gestiona așa cum trebuie România în această perioadă”, a declarat Florin Roman la RFI.

Acesta a spus că nu se bazează pe voturile parlamentarilor PSD și nici nu ar fi necesare dacă ei pot genera o majoritate.

„Aproape 20% dintre parlamentarii care au intrat în Parlament în 2016 pe lista unui partid între timp au trecut la alte partide sau sunt independenți sau neafiliați”, a explicat deputatul și a adăugat că aceștia ar putea vota alături de liberali.

Nu este exclus ca aceștia să fie primiți ulterior în PNL.

 „Au fost situații în care am primit astfel de parlamentari, pe cei care au votat alături de Guvernul liberal și și-au asumat public acest lucru. Altă soluție nu există, pentru că matematica e destul de simplă: nu poți aduna această majoritate, decât dacă faci genul ăsta de compromis”.

Pentru ca guvernul să treacă de Parlament este nevoie de 233 de voturi, pe care Ludovic Orban le-a obținut în toamnă după lungi negocieri și semnarea unor acorduri politice.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele