Ce face USR dacă moțiunea trece. „Telefoanele feng shui” de la PSD

133
Președintele USR Dan Barna încearcă să blocheze în Camera Deputaților efectele Ordonanței 114 - Foto: Agerpres

Președintele USR, Dan Barna, a declarat că ar prefera varianta unui nou guvern, dacă moțiunea de cenzură e adoptată, marți, de Legislativ, în defavoarea unui guvern interimar.

El a precizat că USR ar propune celorlalte partide de opoziție semnarea unui acord pentru susținerea parlamentară a noului Executiv.

„În situația în care moțiunea trece, mai sunt necesare 20 și ceva de voturi din PSD-ALDE. După care există două posibilități. Fie un guvern nou. Președintele Iohannis decide să îl numească, să spunem pe domnul Orban premier și propune un nou Cabinet, varianta standard clasică sau avem varianta aceasta a unui Guvern interimar, în care nu doamna Dăncilă, ci un alt ministru este numit premier interimar. Respectivul guvern nu mai poate să dea ordonanțe, dar poate să administreze pe mai departe România, până la prezidențiale sau și după, cum de altfel o face și în prezent. Rămâne același guvern. guvernul interimar este același, doar premierul poate să își dea demisia sau nu”, a afirmat Dan Barna, vineri seara, la TVR 1, potrivit Mediafax.

Liderul USR a adăugat că ar prefera ca actualul guvern să plece și să se instaleze un nou Executiv.

„Din punctul nostru de vedere, acest guvern ar trebui să plece, să avem o altă guvernare pe care noi o susținem parlamentar. Noi am spus că vom susține orice premier PSD care își asumă cele patru puncte despre care am mai vorbit – fără penali, pensii speciale, primari în două tururi și OUG 114”, a completat Barna.

Întrebat de jurnalistul Ion Cristoiu, la TVR 1, cum vede această asumare și dacă ar fi una în urma unui acord sau una publică, Dan Barna a răspuns: „Fără penali în funcții publice, votarea în Parlament și organizarea referendumului, pensii speciale, revenirea la alegerea primarilor în două tururi și repararea efectelor OUG 114, car alungă în momentul de față companiile din țară. Categoric semnarea unei înțelegeri, unui acord de susținere parlamentară. Așa funcționează în Germania, în Spania. Noi am discutat principial acum cu ceilalți lideri din opoziție și, cu unele mici excepții la câte unul din partide, lucrurile par în regulă”.

Moțiunea de cenzură inițiată de partidele de opoziție a fost citită în plenul reunit de miercuri, iar marțea viitoare va fi dezbătută și votată de către Parlament.

Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat, joi, că opoziția are în prezent circa 215, din necesarul de 233 de voturi.

Telefoanele de la PSD

Dan Barna a mai declarat, întrebat dacă are semnale de la oameni din alte partide că ar vrea să se înscrie în USR, că după rezultatele la europarlamentare a început să primească „telefoane foarte feng shui de la personalități din ultimii 30 de ani din politică”, inclusiv de la PSD.

„După rezultatul din 26 mai, am început să primesc telefoane foarte feng shui de la personalități din ultimii 30 de ani din politică. Nu ar fi elegant din partea mea (să dau nume – n.r.). Da (am primit telefoane și de la PSD – n.r.). Să colaborăm, să ne ajute cu niște primari”, a afirmat Dan Barna, întrebat la TVR 1 de jurnalistul Ion Cristoiu dacă s-a confruntat cu „fripturismele din alte partide”, oameni care vor să vină spre USR.

Liderul USR a precizat că partidul are filtre foarte clare și criterii de adeziune la partid, multe dintre ele care țin de integritate.

„Avem filtre foarte clare. Avem niște criterii de integritate care nu permit celor care au fost în conducerea altor partide, celor care au fost în alte partide decât după perioade de niște ani. Avem niște criterii de integritate. Bineînțeles partea fără condamnări penale, acelea sunt elemente față de care nu discutăm”, a spus Barna.

Acesta a adăugat că Alianța USR-PLUS este privită ca „un nou star al politicii românești” și de aceea mulți vor să adere la cele două partide.

„Noi avem două componente. O dată necesitatea de a crește, pentru că totuși suntem un partid relativ mic. Și noi și colegii de la PLUS suntem undeva în zona 10-12.000. Suntem partide mici chiar și împreună. Suntem la jumătatea numărului de posturi necesare la candidaturi locale. Suntem o organizație care trebuie să continue să crească. Pe de altă parte, este tentația multora de a se lipi de acest nou star, pentru că noi avem aparența de nou star al politicii românești – Alianța USR-PLUS. Atunci sunt foarte care vin cu entuziasm și mulți, la o verificare simplă rezultă că au fost doi ani la PRM, trei ani nu știu unde. Avem filtre și pentru candidații comuni pe care îi vom avea”, a conchis Dan Barna.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele