Ce spun experții despre situația politică tensionată de peste Prut

5922
9 minute de lectură

Situația politică de la Chișinău trece, în aceste zile, prin convulsii puternice, după ce Blocul Acum, de orientare pro-europeană și socialiștii președintelui Igor Dodon, de orientare pro-rusă, s-au unit pentru formarea unui nou guvern, care are drept miză să lupte împotriva oligarhului Vlad Plahotniuc. A fost prima dată, în istoria recentă a Republicii Moldova, când UE, SUA și Rusia au avut poziții comune de susținere pentru noul Guvern și împotriva omului de afaceri care a ajuns să controleze poziții cheie din aparatul de stat din această țară. În replică, oligarhul Vlad Plahotniuc a organizat un miting, azi, în fața Parlamentului împotriva coaliției dintre Maia Sandu, Andrei Năstase și Igor Dodon, coaliție care a instalat-o pe Sandu premier, în ciuda verdictului negativ al Curții Constituționale controlate de oligarh. Președintele Igor Dodon a fost suspendat temporar printr-o nouă decizie a Curții Constituționale, iar Pavel Filip, susținut de Vlad Plahotniuc, a fost numit președinte interimar. 

Dată fiind complexitatea situației politice de peste Prut, reacțiile analiștilor de la București diferă, unii susținând acest compromis de moment pentru asigurarea unei viitoare direcții pro Vest a țării, iar alții analizând decizia cu o lupă sceptică.

Analistul militar Claudiu Degeratu, prof. univ, Radu Carp, prof. univ. Valentin Naumescu, managerul de proiecte al think tank-ului de la Chișinău, WatchDog.MD, Valeriu Pașa sunt câțiva dintre cei care urmăresc politica de peste Prut și au poziții publice pe această temă.

Întrebat cum vede noile permutări politice, Valeriu Pașa a declarat pentru Reporter Global că susține fără rezerve această alianță. El consideră că pericolul federalizării țării, un plan agreat de regimul de la Kremlin, ar veni din partea oligarhului Plahotniuc și mai puțin, în această perioadă, din partea președintelui Dodon, o voce asumat moscovită.

“Ce se întâmplă la Chișinău este o lovitură de stat din partea fostului Guvern cu participarea Curții Constituționale. Federalizarea o propunea Plahotniuc ca să se împace cu rușii. Azi, această informație a fost confirmată de vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Dimitri Kozak. În actuala alianță despre niciun fel de federalizare nu poate fi vorba, pentru că în acel guvern sunt Maia Sandu și Nicu Popescu”, a declarat pentru Reporter Global Valeriu Pașa.

Degeratu: “Nu Federația Rusă a ieșit cu subiectul federalizarii Moldovei ci Plahotniuc”

Rugat să explice situația politică încâlcită din Republica Moldova, analistul militar Claudiu Degeratu consideră că principalul obiectiv al Blocului ACUM în acest mandat scurt ar fi dezoligarhizarea țării, iar socialiștii nu ar avea instrumente să pună pe agendă planul federalizării.

„Față de situația  de la Chișinău, în România avem două curente. Cei care cred că există o oportunitate de a forma o majoritate care să continue poziția guvernului Filip și cei care doresc o schimbare gestionată de Blocul ACUM. Eu consider că Blocul ACUM a demonstrat că vrea și poate să guverneze. Partidul Democrat a blocat prin abuzuri participarea și rezultatele de la alegerile locale și generale obținute de partidele Maiei Sandu și Andrei Năstase și asta demonstrează potențialul ACUM ca forță politică.

Majoritatea comentatorilor din România, care sunt împotriva Blocului ACUM, judecă situația politică printr-un singur model, gradul de asumare al agendei pro-românești al oricărui guvern de la Chișinău. În viziunea acestor comentatori, nu contează rezultatele voturilor și nu sunt luate în calcul raporturile de forțe din politica internă a Moldovei. Gradul de simpatie al guvernului moldovean față de România nu poate să țină loc de politici economice în Moldova. Sigur ar satisface orgoliul național românesc dar cam atât. Motivul atitudinii scepticismului românesc este simplu. Ei ar dori să vadă în Moldova acea atitudine pe care la Bucuresti nu o vor vedea niciodată, adică o luptă acerbă împotriva influenței Federației Ruse. Este o optică îngustă care nu ține seama că Federația Rusă preferă ca la Chișinău să existe multă incertitudine. Nu Federația Rusă a ieșit cu subiectul federalizarii Moldovei ci Plahotniuc, adică cel care a acceptat să discute la “pachet” federalizarea cu avantajele personale și sprijin de la Moscova. Iar Plahotniuc cu cartea federalizării satisface nevoia Bucureștiului de a vedea ca în regiune cineva se opune activ Rusiei.

Guvernul Maia Sandu, chiar și cu o viață foarte scurtă, are pe agenda dezoligarhizarea, iar în acordul ACUM PSRM nu veți găsi nimic despre federalizare. Motivul este simplu, Igor Dodon a folosit situația personală a lui PLahotniuc pentru a încerca să facă un troc cu tema federalizării. În cazul Blocului ACUM, socialiștii lui Dodon nu au instrumente de presiune pentru a impune federalizarea. Obiectivele lui Dodon și ale socialiștilor sunt multiple și sunt pe termen scurt. De guvern să se ocupe blocul ACUM și Maia Sandu să își asume o agendă grea cu potențial de erodare în politica mare. Tot Blocul ACUM să ducă bătălia principală cu Plahotniuc și Partidul Democrat și să îi menajeze pe socialiști. Și, în final, dacă dezoligarhizarea se declanșează, oamenii lui Plahotniuc să fie înlocuiți cu socialiștii în diferite poziții. Pe plan european, mișcarea lui Dodon este menită să îl aducă mai aproape de curentul pro-european chiar și dacă este de conjunctură”, a explicat pentru Reporter Global analistul militar Claudiu Degeratu.

Naumescu: De ce a intrat Maia Sandu într-o combinație sulfuroasă?

În schimb, expertul în relații internaționale Valentin Naumescu se arată sceptic față de decizia de compromis a pro-europenilor Maia Sandu și Andrei Năstase de a se alia, pe moment, cu socialiștii pro-ruși și consideră că, pe termen lung, acesta va juca în defavorea lor, prin dezamăgirea electoratului pro-european.

“De ce a trebuit Maia Sandu și Blocul ACUM să intre în această combinație sulfuroasă? Rămân la opinia de ieri, o mare greșeală! Nu aveau ce să caute alături de Dodon și de socialiștii anexați Moscovei. Nici alături de Plahotniuc. Pur și simplu trebuiau să stea deoparte și ar fi fost următorii câștigători.
Pentru cei care nu știau, Zinaida Greceanii, pe care ACUM a votat-o Speaker al Parlamentului, este ultimul prim ministru (2008-2009) al regimului comunist al lui Voronin. Pentru asta au luptat tinerii din Chișinău în aprilie 2009?”, scrie Naumescu pe pagina sa de Facebook.

Radu Carp: Dezoligarhizarea este pretextul perfect pentru federalizare

Profesorul Radu Carp critică lipsa de reacție a establishmentului politic de la București și crede că decizia Maiei Sandu de a se alieze cu socialiștii este o capcană pe care i-o întinde chiar Federația Rusă. Colaborarea Igor Dodon – ACUM pare să fie o perdea de fum in spatele careia se urmărește readucerea Republicii Moldova în sfera de influență a Rusiei. 

“Pentru prima oară din 2003, când a eșuat planul Kozak, Federația Rusă a încercat o lovitura de forță în Republica Moldova. Până acum încerca măcar să salveze aparențele.
Situația s-a schimbat de atunci, în sensul că România a devenit membru UE și NATO. Această dublă apartenență a făcut ca Moscova să se abțină de la o intervenție în forță la Chișinău.
Situația a evoluat în sensul că România a arătat că este total nepregătita să gestioneze relația cu Republica Moldova din noua sa apartenență euro-atlantică. Situația s-a schimbat atât de radical încât astăzi la Chișinău un singur om, Plahotniuc, controlează toate instituțiile, inclusiv justiția. Această situație a folosit drept pretext pentru o intervenție în forță a Moscovei. 
Dezoligarhizarea este pretextul perfect pentru federalizare. 
Federația Rusă nu este interesată de un stat cu sau fără oligarh, este interesată doar de federalizare. Imaginea unui Parlament în care s-a vorbit oficial – pentru prima oară de când Republica Moldova este stat – în limba rusă este terifiantă.
Federația Rusă are un singur plan, repetat obsesiv pentru Republica Moldova: federalizarea. Care este însă planul României? La București nu se realizează acest adevăr elementar: Federația Rusă este implicată până peste cap, vizibil, brutal în tot ce s-a întâmplat după alegerile parlamentare din Republica Moldova. În vecinătatea României, incapabilă de reacție.
Continuați a analiza pe larg cât de legitime sunt deciziile Curții Constituționale. Este o problemă imensă desigur. Curtea Constituționala este super -politizată dar îi rog pe cei care au apărat instanțele constituționale de atacurile politicului în Ungaria și apoi în România să se abțină. Când vom avea o ședință CSAT pe marginea intervenției Federației Ruse în Republica Moldova? Am impresia că pădurea nu se vede din cauza copacilor”, a scris pe pagina sa de Facebook prof. univ. Radu Carp.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele