Cea mai profitabilă companie din lume a fost scoasă la bursă

30
2 minute de lectură
Foto: Getty Images / Guliver

Arabia Saudită avansează cu o ofertă publică inițială (OPI) a celui mai mare producător de petrol din lume, care ar putea zdrobi recorduri, oferind investitorilor șansa de a deține o bucată din cea mai profitabilă companie din lume, potrivit CNN.

După ce autoritățile statului saudit au aprobat reglementarea, Saudi Aramco a anunțat duminică, în mod oficial, intenția de a scoate acțiuni pe piață la bursa Tadawul din Riyadh. Conducerea Aramco va porni acum într-un show rutier internațional pentru investitorii instanțelor, iar un prospect care conține detaliile financiare ale companiei este așteptat la sfârșitul acestei luni.

„Listarea la bursă va crește vizibilitatea noastră internațională ca fiind compania lider din lume“, a declarat CEO-ul, Amin Nasser, în cadrul unei conferințe de presă. El a refuzat să comenteze evaluarea pe piață a companiei, despre care directorii au declarat că vor fi determinați în urma consultării cu potențiali investitori.

Aramco are vaste rezerve de petrol și producție masivă zilnică și deține un monopol în Arabia Saudită, fiind cel mai mare exportator mondial de petrol brut. Compania a înregistrat un profit de 68 de miliarde de dolari pentru primele nouă luni ale acestui an, în scădere cu 18% față de aceeași perioadă din 2018. Profitul pentru întregul an trecut a fost de 111 miliarde de dolari.

Oferta publică face parte din planul prințului saudit, Mohammed bin Salman, de a dezvolta și alte domenii ale economiei. Scoaterea masivă a OPI a fost un proces dificil și plin de demersuri false. Guvernul saudit a discutat inițial despre scoaterea la bursă a 5% din companie în 2018, într-un acord care ar strânge până la 100 de miliarde de dolari.

Urmăriți-ne și pe Facebook.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele