Cel puțin 36 de țări condamnă abuzurile atribuite Arabiei Saudite

17
Foto: Getty Images
1 minut de lectură

Cel puțin 36 de țări, inclusiv toate cele 28 de state ale Uniunii Europene, au semnat o declarație comună, în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, prin care critică încălcarea drepturilor omului în Arabia Saudită, au informat astăzi surse diplomatice, citate de Mediafax.

Textul, care urmează să fie citit de Harald Aspelund, ambasadorul Islandei în cadrul discuțiilor de la Geneva, cere autorităților saudite să elibereze activiștii și să coopereze în ancheta privind asasinarea jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi.

„Este un succes pentru Europa să fie unită în această problemă“, a comentat un diplomat. Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a cerut ieri Arabiei Saudite să elibereze femeile activiste din închisori. Tot ea a cerut în luna decembrie demararea unei anchete internaționale în cazul asasinării lui Khashoggi.

Jamal Khashoggi a dispărut la 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu.

Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o „ficţiune“, a afirmat sir John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6).

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele