CEX Șerban Nicolae, la prezidențiale. Declarațiile lui Dăncilă. Semnalul lui Năstase

380
12 minute de lectură

16.45 Fostul ministru al Afacerilor Europene a declarat, la finalul CEx, că partidul ar trebui să se axeze mai mult pe ceea ce poate propune PSD pentru cetățeni, decât pe dezbaterea despre persoanele car ar trebui să candideze pentru diferite funcții.

„Nu, astăzi (joi – n.r.) s-a vorbit doar de program, de nevoia de a avea un proiect, s-a vorbit de asemenea de Congres, de ce înseamnă norma de reprezentare, ceea ce înseamnă procedura pentru organizarea congresului PSD, a fost în general discuții despre cum putem câștiga încrederea electoratului, cred că aceasta trebuie să fie esența reuniunilor noastre, mai mult decât să ne concentrăm la dezbaterea privind persoanele, să ne concentrăm la ceea ce putem propune ca și partid pentru cetățeni”, a afirmat Victor Negrescu, la finalul ședinței CEx al PSD, citat de Mediafax.

Acesta a adăugat că Viorica Dăncilă ar fi un președinte al PSD bun.

15.38 Președintele interimar al PSD Viorica Dăncilă a declarat, că le-a transmis colegilor în CEx, parlamentarii social-democrații care vor vota la moțiunea de cenzură riscă excluderea din partid, potrivit Mediafax.

„Am spus acest lucru și recunosc că l-am spus, dar excluderea nu o face președintele partidului. Riscă să fie excluși de organizațiile din care fac parte, pentru că eu am convingerea că fiecare primar din județul respectiv are proiectul cu care a venit în fața cetățenilor, cu care a candidat. Multe dintre aceste proiecte sunt legate de programul de guvernare. Multe dintre aceste proiecte sunt legate de deciziile care se vor lua în Guvernul României”, a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul CEx, întrebată dacă le-a transmis colegilor că riscă excluderea din PSD dacă votează moțiunea.

„Sunt convinsă că cei care i-au votat, care i-au susținut, nu i-au susținut pentru a se poziționa împotriva propriului Guvern sau a proiectelor la nivel de comunitate sau de județ. Se pot confrunta cu această situație. Am spus și reafirm acest lucru că fiecare trebuie să își asume modul în care votează la moțiune în fața electoratului care l-a susținut, în fața organizației care l-a susținut la nivel județean”, a completat liderul interimar al PSD.

Întrebată dacă Șerban Nicolae și-a manifestat inenția de a fi prezidențiabil, așa cum au delarat surse politice, Dăncilă a răspuns: “Aceeași abordare pe care am avut-o referitoare la Congresul PSD din 29 iunie, unde vom alege președintelee, președintele executiv și secretarul general, același principiu îl vom aplica la candidaturile pentru prezidențiale. Fiecare coleg își va exprima dorința, vom face sondaje, și cel mai bine plasat în sondaje și care va avea votul. Sigur, dacă vrea și Liviu Pleșoianu. Fiecare coleg care va dori o candidatură, va fi inclus în sondaj”.

15.00 Mesaj al lui Adrian Năstase în timpul ședinței.

14.45 Social-democrații au decis, joi în Comitetul Executiv să organizeze Congresul pentru alegerea președintelui, președintelui executiv și a secretarului general pe 29 iunie, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

14.41 Senatorul PSD Șerban Nicolae și-a anunțat, în ședința Comitetului Executiv de joi, dorința de a candida la alegerile prezidențiale, au declarat surse din partid pentru MEDIAFAX.

Referitor la prezidențiabil, Codrin Ștefănescu a anunțat că Olguța Vasilescu, Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae, Eugen Teodorovici și Gabriela Firea sunt printre numele vehiculate în interiorul PSD. Candidatul partidului la prezidențiale va ajunge în turul doi, a precizat fostul secretar general al PSD.

De asemenea, social-democrații au decis, joi în Comitetul Executiv să organizeze Congresul pentru alegerea președintelui, președintelui executiv și a secretarului general pe 29 iunie, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

13.40 Paul Stănescu a cerut, joi, în cadrul ședinței Comitextului Executiv al PSD, amânarea alegerii conducerii PSD pentru un congres ulterior celui de pe 29 iunie, însă propunerea fostului președinte executiv nu a avut susținerea majorității din CEx, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Paul Stănescu a solicitat în cadrul Comitetului Executiv al PSD amânarea alegerii conducerii PSD, programată pentru data de 29 iunie, la un congres ce ar urma să se țină la o dată ulterioară, potrivit unor surse politice.

Potrivit acestora, cererea sa nu a avut susținerea necesară în cadrul Comitetului Executiv al partidului.

“Nu are rezonanță (solicitarea-n.red.)”, au spus sursele, pentru MEDIAFAX.

Anterior, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că o eventuală amânare a Congresului PSD ține de plenul Comitetului Executiv de joi, însă trebuie ținut cont și de opinia majoritară constituită în ședința precedentă, când s-a stabilit organizarea acestui congres pe 29 iunie. Pe de altă parte, vicepreședintele PSD Marian Oprișan a declarat, joi, că nu este de acord cu o eventuală amânare a ședinței Congresului PSD, precizând că social democrații nu sunt răzgândaci, iar decizia luată în Comitetul Executiv al formațiunii trebuie respectată.

La ora transmiterii știrii, social democrații se află în ședința Comitetului Executiv PSD.

11.50 Robet Negoiță, primarul sectorului 3, a catalogat drept “un coșmar” echipa formată din Dăncilă-Oprișan- Bădălău, susținând că Executivul este cel care timp de trei luni a furat banii primărilor, informează Mediafax.

Întrebat cum vede o echipă formată din Viorica Dăncilă- Marian Oprișan – Nicolae Bădălău la conducerea partidului, Negoiță a răspuns: “Pot să mă abțin? …Un coșmar”.

Rugat să explice, acesta a răspuns: “Nu vreau să, intru prea mult în detalii, eu de așa scenarii putem să ne imaginăm multe, acesta pe care mi l-ați spus e într-adevăr de coșmar dar nu cred că trebuie să intrăm în detalii”.

Cât privește banii lipsă din bugetele primăriilor, Negoiță acuză Executivul: “PSD are probleme de rezolvat în interior și să răspundem de ce cetățenii au devenit atât e pesimiști, ca și mine, referitor la guvernarea asta. Până nu răspundem, nu trebuie să avem alte preocupări. Am spus marți că ni s-a promis că se dau banii înapoi. Am văzut că nu sunt probleme, cum să nu fie cât s-au fuat banii pe primele 3 luni, guvernul a furat banii administrației publice locale”.

Cât privește declarația premierului Viorica Dăncilă, care l-a catalogat pe Robert Negoiță “pesimist”, primarul sectorului 3 a afirmat:”Normal că-s pesimist când guvernul se angajează la ceva și văd că suntem furați, devin pesimist. Este un documeent semnat în care s-au stabilit procente, procente care au fost furate de guvern. Nu ai cum să nu fi pesimist. Peste 100 de mil au fost furați de la primăria sector 3″.

11.05 Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a declarat joi că nu este de acord cu o eventuală amânare a ședinței Congresului PSD, precizând că social democrații nu sunt răzgândaci, iar decizia luată în Comitetul Executiv al formațiunii trebuie respectată.

“Nu există asta (să nu fie ales președinte PSD -n.r.). Nu există nicio posibilitate pentru că PSD e un partid extrem de serios, aplecat asupra problemelor românilor. Noi dacă am luat o decizie în CEx, o vom respecta. Eu nu aș fi de acord (cu amânarea Congresului -n.r.), că nu suntem răzgândaci, să ne culcăm seara cu o decizie și să ne trezim dimineața cu altă decizie, este aberant. În toată lumea civilizată, când îți pleacă șeful partidului sau ți-l arestează, se fac alegeri și se alege președintele”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, înaintea ședinței Comitetului Executiv PSD.

Vicepreședintele PSD a mai precizat că, în partid, vor începe cercetările sociologice pentru prezidențiabilul PSD de săptămâna viitoare.

Știrea inițială. Comitetul Executiv al PSD se reunește, joi, de la ora 11.00, iar subiectul principal de discuție vor fi pregătirile pentru Congresul din 29 iunie care va avea loc la Sala Palatului și la care sunt așteptați să participe între 3.000 și 4.000 de delegați, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Congresul extraordinar începe dimineață.

În prima parte a zilei urmând să fi modificat statutul PSD, în sensul alegerii președintelui, președintelui executiv și secretarului general prin delegați, iar în a doua parte a zilei până seara se va desfășura procesul propriu-zis de alegere, au explicat sursele citate.

Un subiect care este posibil să fie abordat de social-democrați, în CEx joi la Parlament, este cel al normei de reprezentare pe fiecare județ la Congresul de la finalul lunii iunie și modul de înscriere a candidaturilor.

PSD caută o soluție pentru ca cei care vor candideze și sunt membri cunoscuți de partid să poată intra în competiția internă pentru funcții de conducere, au adăugat sursele menționate.

Prin urmare, PSD vrea să elimine riscul de a avea foarte mulți candidați, pentru a îi scoate din calcul „pe cei care vin pentru circ”, au precizat surse din partid.

Astfel, în ceea ce privește ponderea de reprezentare a delegațiilor, este posibil să fie luate în calcul rezultatele la alegerile europarlamentare, însă și mărimea județelor.

De exemplu, într-o filială PSD care a obținut un scor bun la alegerile pentru PE va fi luat în considerare și numărul de alegători din județul respectiv, iar numărul delegațiilor prezenți la Congres va varia în funcție de aceste două criterii.

„În afară de scrutinul acela intern prin care l-am ales pe Liviu Dragnea, cu toți membrii de partid, înainte am avut un Congres în care am votat pe norma de reprezentare prin delegați. Nu vrem să se interpreteze că acum tăiem de la județe sau de unde nu ne convine”, au declarat surse din PSD, pentru MEDIAFAX.

Referitor la candidații pentru conducerea partidului, aceștia vor trebui să aibă susținerea organizației din care provin, după cum este prevăzut și în statut, au precizat sursele menționate.

Pe de altă parte, în PSD nu s-a discutat despre un criteriu de integritate pe care ar trebui să îl îndeplinească social-democrații care se înscriu în competiția internă pentru funcțiile de conducere ale formațiunii.

Un Congres ordinar al PSD ar putea avea loc anul viitor, în februarie sau martie

Surse din PSD au spus, pentru MEDIAFAX, că la Congresul extraordinar din 29 iunie vor fi aleși doar candidații pentru funcțiile de președinte, președinte executiv și secretar general cu drepturi depline pentru restul de mandat, însă nu vor fi aleși și vicepreședinții partidului.

Prin urmare, un Congres ordinar al PSD ar putea fi organizat în februarie sau martie 2020, în care vor fi alegeri pentru toate funcțiile de conducere din PSD: președinte, președinte executiv, secretar general și vicepreședinți.

Cât despre Congresul din luna iulie, cel pentru alegerea candidatului la prezidențiale, anunțat de Viorica Dăncilă, acesta va fi mai mic, cu aproximativ 1.000 de delegați.

PSD va face o cercetare sociologică, prin care speră să creeze un profil al viitorului prezidențiabil. După înscrierea în competiția internă a câtorva candidați va fi ales prezidențiabilul, ținându-se cont printre altele și de rezultatele sondajului, au explicat sursele PSD.

Partidul ia în calcul și varianta unui prezidențiabil din afara formațiunii.

Referitor la cele trei comisii ale PSD, unele dintre ele ar putea fi suplimentate, la ședința CEx de joi, au spus surse din partid. Din comisia de statut face parte și Florin Iordache, comisia care face programul politic este condusă de Marian Oprișan, iar cea care face programul de guvernare de Mihai Fifor, potrivit surselor citate.

Liderul interimar al PSD Viorica Dăncilă a anunțat, luni, la Marius Tucă Show, că ar vrea să candideze pentru funcția de președinte al PSD.

De asemenea, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a declarat, marți, întrebat dacă vizează o candidatură pentru funcția de președinte al PSD, că „ia în calcul absolut orice”. El a adăugat că va avea trei propuneri de modificare a statului, însă nu a precizat care sunt acelea.

La penultima ședința a CEx, Paul Stănescu a demisionat din funcţia de preşedinte executiv interimar al PSD, invocând motive personale. În schimb, Stănescu a anunţat ulterior că este posibil să candideze pentru postul de vicepreşedinte al partidului.

Referitor la prezidențiabil, Codrin Ștefănescu a anunțat că Olguța Vasilescu, Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae, Eugen Teodorovici și Gabriela Firea sunt printre numele vehiculate în interiorul PSD. Candidatul partidului la prezidențiale va ajunge în turul doi, a precizat fostul secretar general al PSD.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele