Cheltuielile agricultorilor cresc cu până la 10%

395
7 minute de lectură

Ploile și grindina costă

Fenomenele meteo din ultima perioadă afectează producțiile agricole nu atât din punctul de vedere al cantităților ce vor fi obținute în acest an, cât mai ales din cauza costurilor de producție, care sunt mai mari, fermierii fiind nevoiți să aplice mai multe tratamente din cauza ploilor. Astfel, potrivit reprezentanților fermierilor, costurile sunt cu 5%-10% mai mari.

Președintele Organizației Interprofesionale pe Produs Legume-Fructe, Aurel Tănase, a declarat pentru Reporter Global că, deși este prea devreme pentru o estimare a pierderilor, este o perioadă destul de dificilă pentru cultivatori. „Au fost afectate, în special, culturile din câmp și pomii fructiferi, dar, deocamdată, este greu de estimat o cifră exactă a pierderilor. Suprafețele nu sunt, deocamdată, însemnate, dar este greu de estimat cum vor evolua lucrurile”, declară Aurel Tănase.

El a subliniat că tocmai aceste fenomene meteo, cum sunt ploile torențiale și grindina, care au devenit frecvente și din ce în ce mai greu de anticipat, ar trebui să determine autoritățile să susțină prin finanțări construirea de spații protejate pentru cultivarea legumelor. „Altfel, nu vom putea să ieșim din zona importurilor masive. Ar fi necesară extinderea cu cel puțin 200.000 de hectare de sere în doi-trei ani, cu un minimum de 6 hectare/seră. Este necesară o implicare mai serioasă din partea guvernului. Am văzut, recent, în Olanda, că guvernul alocă bani pentru încălzirea serelor cu apă termală, având în vedere că, din 2030, nu vor mai încălzi serele cu gaz”, declară Aurel Tănase. Președintele Asociației Fermierilor din România, Adrian Rădulescu, a declarat, pentru Reporter Global, că, pe lângă ploi și grindină, un alt fenomen meteo afectează culturile: seceta. Zone, precum Dobrogea și altele din sudul țării, se confruntă cu lipsa de precipitații încă din toamna anului trecut. Cel puțin 150.000 de hectare au de suferit din cauza secetei. „La cum stau lucrurile la ora actuală, pierderile de producții nu se vor resimți. Producțiile pot fi comparabile cu cele de anul trecut”, declară Adrian Rădulescu.

Circa 10.000 de hectare afectate

Potrivit ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, suprafaţa agricolă afectată de inundaţii şi grindină este de aproximativ 10.000 de hectare, la nivel național. El a subliniat că nu sunt compromise culturile, ci doar se află în „pericol temporar”.

„Avem informaţii despre culturile afectate de inundaţii, dar sunt relative, pentru că ceea ce este astăzi nu este mâine, în sensul că anumite suprafeţe, pe care acum bălteşte apa, peste câteva ore sau o zi se retrag apele respective, dar cultura nu este decât în pericol temporar, fără să fie compromisă. Vom avea, în curând, datele exacte. Este însă o suprafaţă mică, undeva la 10.000 de hectare la nivel naţional, şi asta înseamnă diverse culturi afectate de băltiri sau de grindină, atât cu grâu, cât şi cu rapiţă, orz, dar şi cu culturi de primăvară, în speţă floarea-soarelui, porumb şi anumite suprafeţe cu mazăre. Eu am o vorbă: e mai mult bine decât rău pentru agricultură”, a precizat Daea. Întrebat cum funcţionează sistemul antigrindină în condiţiile în care se înregistrează fenomene meteo extreme, ministrul Agriculturii a precizat că, până în prezent, au fost lansate aproximativ 1.000 de rachete, dar a susţinut că ne aflăm într-o situaţie extrem de delicată, pentru că, în anii trecuţi, nu s-a înregistrat lansarea unui număr atât de mare de rachete – 75 într-o singură zi. „Sistemul antigrindină a dat aproximativ 1.000 de rachete până la această dată. Stăm cu ochii pe aceste puncte de lansare. Este o situaţie extrem de delicată, nu am avut în anii trecuţi o zi în care să lansăm 75 de rachete de la un punct de comandă. Sâmbătă, am fost la Ploieşti, la centrul de comandă, unde specialiştii lansaseră 75 de rachete pentru a face faţă situaţiei cu care s-au întâlnit în ziua respectivă. Lucrăm şi acţionăm ca să ţinem cât putem sub control aceste fenomene”, a subliniat şeful MADR. Ministrul a mai spus că o parte din culturile distruse de inundaţii se vor reînsămânţa. „Dacă acum s-a distrus cultura de porumb, până la 15 iunie o reînsămânţează. Eu am discutat şi cu comisarul Hogan despre alocarea de bani europeni (pe despăgubiri n.r.), dar nu vreau să vă spun prea devreme despre ce perspective sunt, dar sunt bune. Putem obţine fonduri europene la timp. Avem o veste bună pentru oameni: obţinem fonduri europene la timp şi suntem mereu alături de oameni”, a adăugat Petre Daea. România se află, de câteva săptămâni, sub coduri galbene şi portocalii de averse torenţiale, vijelii şi grindină.

Asigurări cu fonduri europene

Începând cu data de 1 aprilie 2019, se află în derulare sesiunea de depunere a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu scopul de a încuraja fermierii să își asigure culturile împotriva fenomenelor climatice nefavorabile, cum ar fi: inundații, secetă, grindină, îngheț, ploi torențiale, tornade, furtuni etc. Sesiunea anuală pentru depunerea cererilor de finanțare pentru aceasta submăsură este  împărțită în două etape: pentru culturile de primăvară și pentru cele de toamnă.

Etapa curentă de depunere a dosarelor cererilor de finanțare, aferentă culturilor de primăvară, se desfășoară în intervalul 1 aprilie 2019 – 30 noiembrie 2019. Alocarea financiară pentru întreaga perioadă de programare este de 42.797.487 de euro, depunerea dosarelor cererilor de finanțare realizându-se continuu, până la epuizarea fondurilor. Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 de euro standard output (SO). Un procent de55% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătite efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO. Pentru a beneficia de sprijin, solicitantul va încheia o asigurare pentru riscurile prevăzute, angajându-se să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contractul de asigurare. Condițiile de eligibilitate sunt detaliate în „Ghidul solicitantului”. Președintele OIPA susține însă că firmele de asigărări au început să încheie polițe doar în zonele în care există rachete antigrindină. „România este, în prezent, într-o situație dezavantajoasă, întrucât majoritatea țărilor folosesc racheta antigrindină pentru a minimiza pierderile. România nu are un sistem antigrindină bine pus la punct, dar vrem să discutăm această problemă cu Ministerul Agriculturii”, afirmă Aurel Tănase.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele